nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar díszvendég romániai irodalmi fesztiválon

Bodor Ádám magyar író lesz a díszvendég a csütörtökön kezdődő három napos Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon.

MTI | 2010. október 28.
|  

A fesztivál honlapja szerint az első este Bodor Ádámé, a Kolozsvárott született Magyarországon élő íróé: Józsa Márta újságíró mutatja be a közönségnek és felolvasást tartanak A Sinistra körzet című, románul is megjelent regényéből, amelyet a Humanitas Kiadó gondozott. Románul kiadták még Az érsek látogatását (Polirom kiadó) és A börtön szaga című interjúkötetet (Curtea Veche Kiadó) is.

A könyves seregszemlén a második este Zaza Burchuladze, a fiatal örmény írógeneráció képviselője, az Istant Kafka című kötet szerzője kap szót és Ognjen Spahic, a 33 éves montenegrói író, aki - mint a honlap kiemeli - az egykori Jugoszlávia szétesése óta az egyik legerőteljesebb alkotó, groteszk hangvétellel.

A harmadik estén a horvát születésű, Hollandiában élő Dubravka Ugresic mutatkozik be. Jugoszlávia véres szétesése után az írónő élesen bírálta Horvátországban a Tudjman-rendszert és a nacionalizmust.

A magyar díszvendég, Bodor Ádám Kossuth-díjas író 1936-ban született Kolozsvárott, ott végzett teológiát, de nem vállalt lelkészi szolgálatot. 1960-tól levéltárosként, majd 1964-től egy másoló-fordító irodában dolgozott. 1965-ben publikálta első novelláját az Utunk című kolozsvári folyóiratban. 1968-tól szabadfoglalkozású író. 1982-ben települt át Magyarországra, 1984-től a Magvető Könyvkiadó felelős szerkesztője.

Művei megjelentek román, angol, német, francia, norvég, dán, olasz, bolgár, szerb, horvát, szlovák nyelven is. 2007. október 4-én mutatták be Az érsek látogatása című regényéből készült filmet, a Dolinát Kamondi Zoltán rendezésében. Munkáit a Magvető Kiadó gondozza, legutóbb Az utolsó szénégetők című műve látott napvilágot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X