nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hetven év után ismét lesz magyar könyvhét Kolozsváron

Hetven évvel az első kolozsvári könyvnapok után újra magyar könyvhetet tartanak az erdélyi városban. A kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, június 2-tól 5-ig rendezik meg – írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtökön.

MTI | 2011. május 27.
|  

Június elején Kolozsváron a könyvkiadók sátraikat a Mátyás király szülőháza előtti téren állítják majd fel, ugyanis ez „jól belakható”, míg a 70 évvel ezelőtti rendezvénynek helyet adó Főtéren elvesznének a kiállítók – írja a Krónika.

A térnek „megfelelő hangulatú és stílusú” zenekarok is fellépnek majd a könyvünnepen, lesz dzsessz, régizene, operett és opera, valamint könnyűzenei koncert és néptánc előadás is.

A rendezvényen zömében erdélyi kiadók vesznek részt, és a határon túli könyvek forgalmazásával foglalkozó magyarországi Xantus Könyvkereskedés jóvoltából például felvidéki és vajdasági magyar könyveket is lehet majd vásárolni.

A könyvhetet Csoóri Sándor költő, író köszönti, akivel a Kolozsvár Társaság székhelyén közönségtalálkozót is szerveznek a nyitónapon, csütörtökön. Az erdélyi „helybéli szakma” részéről Dávid Gyula irodalomtörténész, a Polis Kiadó vezetője nyitja meg a rendezvényt.

A Kolozsvár Társaságon kívül a Sapientia egyetemnek otthont adó Bocskay-ház Óváry Termében, illetve a Klausen kávéházban is lesznek rendezvények, illetve koncertek, a Bulgakov kávéház pedig a fiatal alkotók felolvasásának ad helyet.

Akik ellátogatnak a könyvhétre, könyvek felajánlásával támogathatják a szórványban működő magyar iskolákat is.

A könyvünnep részletes programját és a kiadók listáját a www.unnepikonyvhet.ro címen érhetik el az érdeklődők.

Az első kolozsvári könyvnapokat 1941-ben tartották, amikor Szatmárnémeti, Nagyvárad és Marosvásárhely is bekapcsolódott a Budapesten először 1929-ben megtartott ünnepi könyvhétbe. Hetven éve Kolozsváron Móricz Zsigmond volt a „sztárvendég”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X