nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar diákokat is várnak

A Minszki Állami Egyetemen magyar nyelvi lektorátus kezdte meg működését, szeptembertől 50 fehérorosz hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar egyetemeken.

MTI | 2015. május 2.
|  

Magyarország ötpontos akciótervben állapodott meg Fehéroroszországgal a kétoldalú gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználása érdekében – mondta el szerdán telefonon az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Minszkben fehérorosz hivatali kollégájával és a miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország fontos szerepet játszik az ukrán válság megoldásában, továbbá egyértelmű lépéseket tett az európai integráció felé, ezért politikai és gazdasági téren is fokozni kell vele az együttműködést.

A miniszter minszki látogatása összefügg azzal, hogy az Európai Unió május 22-én Rigában Keleti Partnerség-csúcstalálkozót tart, amely döntő hatással lehet a program jövőjére. A kétoldalú együttműködésről szólva hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Fehéroroszország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 12 százalékkal, 280 millió dollárra emelkedett, és a cél, hogy ez a következő években tovább növekedjen. Ennek érdekében tárgyalópartnereivel, Andrej Kobjakov miniszterelnökkel és Vladzimir Makej külügyminiszterrel egy ötpontos akciótervben állapodtak meg.

Szijjártó Péter az utolsó, ötödik ponttal kapcsolatban felidézte, hogy a Minszki Állami Egyetemen magyar nyelvi lektorátus kezdte meg működését, és ennek „tükörképeként” most egy ösztöndíjprogram elindításában állapodtak meg, amelynek keretében szeptembertől 50 fehérorosz hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar egyetemeken. Magyar diákokat is várnak Fehéroroszországba, az ő pontos számukról még folynak az egyeztetések – tette hozzá a tárcavezető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X