nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Feketén? Fehéren!
Beloruszul beszélőknek kedvezmény

Egy most nyíló kávézó sajátos módon próbálja támogatni a belorusz nyelvet és kultúrát.

nyest.hu | 2013. december 18.
|  

Sajátos kávézó nyílt a belorusz fővárosban, Minszkben. A Tutejsija (Тутэйшыя) ’Helyiek’ bár elnevezése a nemzeti író, Janka Kupla színdarabjára utal. A darab főhőse „nemzeti nihilista”, azaz mindegy neki, milyen nemzetiségű, vagy milyen – lengyel, német, cári vagy szovjet – uralom alatt él. Az ironikus darab címét szintén ironikusan választották a kávézó nevének: szándékuk szerint a hely a belorusz fiatalok, egyetemisták találkozóhelye legyen.

Fehéroroszországban a fehérorosz mellett az orosz is hivatalos, ráadásul utóbbi a domináns: a felmérések szerint az otthonok alig harmadában használják a beloruszt, nyilvánosan pedig a lakosságnak alig több mint 10%-a szokta használni. Éppen ezért a belorusz Belorusszián belül is veszélyeztetett nyelv.

A Tutejsija falait belorusz írók képei díszítik, és a tervek szerint belorusz nyelvű könyveket is lehet majd itt vásárolni. A belorusz nyelv használatára bátorít majd az is, hogy a beloruszul beszélők 15%-os kedvezményben részesülnek.

Sajátos hangulat
Sajátos hangulat
(Forrás: 34mag.net)

Az orosz nyelvű sajtó persze ezt sérelmezi. Állításuk szerint Belorussziában 2012-től diszkriminálják az orosz nyelvet: a személyneveket, településneveket és megállóneveket belorusszifikálták, az orosz megfelelőket nem tüntetik föl. Ellenzékiek annak a trafikusnőnek a megbüntetését követelik, aki nem ismerte az аловак [alovak] ’ceruza’ szót; de felelősségre vonnák egy lakcímnyilvántartó hivatal igazgatóját is, aki orosz nyelvű levélben válaszolt a hozzá fordulóknak. 2013-ben a minszki városi bíróság feloszlatta a minszki orosz kulturális egyesületet, a Ruszt – új szervezetet azóta sem sikerült létrehozni.

Kétségtelen, hogy az orosz sajtó ilyesfajta híradásai általában túlzóak – az orosz erős dominanciáját még az ilyen intézkedések sem veszélyeztetnék, és a belorusz helyzetét aligha javítanák. A kávézó üzletpolitikája egyébként is nehezen hozható összefüggésbe a hatóságok esetleges diszkriminatív eljárásával szemben. Ugyanakkor az is tény, hogy a kávézó ezzel a díjszabással nem egyenlően kezeli vendégeit, így döntésével aligha lehet teljes szívvel egyetérteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X