nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar-angol tagozat nyílhat Vajdaságban

Kétnyelvű, magyar-angol kísérleti tagozat megnyitását tervezik a vajdasági Óbecsei Gimnáziumban.

MTI | 2010. július 7.
|  

Az 1963 óta magyar nyelvű oktatást is biztosító iskolában évekig létezett két magyar osztály, hat éve viszont már csak egy osztály indul magyar nyelven. A környező és helyi iskolákban végzett 2008-as felmérés alapján az intézmény lehetőséget kapott arra, hogy a 2009/2010-es tanévben ismét két első osztály nyíljon magyar tannyelven. Ennek ellenére eddig kevesebb mint 20 magyar diákra számíthatnak, mivel az oktatási intézmények közötti összehangoltság hiánya miatt éppen ebben az évben nyílt több helyütt új tagozat.

Az Óbecsei Gimnázium remek tanárokkal és komoly hagyományokkal rendelkezik a magyar nyelvű oktatás területén, a környéken Zenta mellett ez tekinthető a legerősebb oktatási központnak – írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

Az iskolák közötti verseny és a csökkenő gyermeklétszám miatt az iskola a kétnyelvű oktatásban reménykedik. Kísérleti jelleggel és csak magyar tagozaton a 30 felvehető magyar diákból 15 érdeklődése esetén angol nyelvű osztály indul. Az oktatás a kémia és az informatika mellett még egy tantárgyból folyna angolul, ugyanis legalább három idegen nyelvű tantárgy kell ahhoz, hogy az oktatást kétnyelvűnek lehessen nyilvánítani.

A versenyeken elért eredmények alapján az óbecsei tekinthető a legsikeresebb vajdasági iskolának magyar nyelvből és irodalomból. A diákok külföldön is kiváló eredményeket érnek el magyar nyelvből, történelemből és földrajzból.

Óbecsén az iskolai beiratkozás első körét szerdán és csütörtökön tartják, a második körre pedig július 12-én kerül sor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X