nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar oktatási központ épül Szamosújváron

Jelenleg a magyartanárok nap mint nap ingáznak a város négy vegyes tannyelvű iskolája között, erre nyújthat megoldást az új oktatási központ.

Edupress | 2010. október 13.
|  

Jelenleg négy vegyes tannyelvű iskola működik Szamosújváron, melyekben 550 helyi és környékbeli diák tanul. A magyartanárok azonban nap mint nap az iskolák között ingáznak, a problémára nyújthat azonban megoldást az a Kemény Zsigmond Oktatási Központ, melynek alapkövét október 9-én helyezték el – írja a dunatv.hu. A központ felépítését a magyar és a román állam finanszírozza a Téka Alapítvánnyal közösen.

A román és a magyar állam közösen támogatja az intézmény felépítését, melyet a Téka Alapítvány kezdeményezett. A beruházás hárommillió euróból valósul meg a szamosújvári önkormányzat nyolcezer négyzetméteres belvárosi telkén. A magyar kormány a Nemzeti Jelentőségű Intézmények és Programok keretében ebből negyvenmillió forintnyi támogatást nyújtott a projekthez – olvasható a kitekinto.hu.

Az építkezést szeptember 1-jén kezdték meg, az alapkő letétele után pedig a legoptimálisabb számítások szerint két év múlva nyithatja meg kapuit a központ – mondta el Balázs-Bécsi Attila, az alapítvány elnöke. Az építkezést követően elkezdődhet a tornaterem felépítése is – remélik az alapítvány tagjai. A központ terve 2006-ban született meg.

Az intézményben működik majd az általános és középiskolai osztályok mellett bölcsőde, óvoda és szakiskola is. Részben az iskolák között ingázó magyartanárok problémáját is megoldja a központ.

Várhatóan 650-700 magyarul tanuló diákot fogad majd be az intézmény.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X