nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lotz Jánosra emlékeznek

Lotz János (1913–1973) nyelvészre emlékeznek a hétvégén a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, a világhírű tudós egykori alma materében születésének 100. évfordulója alkalmából.

MTI | 2013. március 22.
|  

A centenáriumon Szellemi zsendülés címmel hat országos tanulmányi versenyt rendeznek, köztük a Lotz János szövegértési és helyesírási verseny döntőjét, valamint az Ordass Lajos retorikaversenyt. A megméretésekre 82 iskolából mintegy 250 diák érkezik a bonyhádi gimnáziumba – mondta az MTI-nek Lenczné Vrbovszki Judit szervező, az intézmény igazgatóhelyettese.

A pénteken kezdődő, kétnapos programban lesz az evangélikus iskoláknak meghirdetett történelmi, valamint földrajzi és német országismereti verseny is.

A szövegértési versenyt hatodik éve rendezi meg a bonyhádi gimnázium, amelynek 1923 és 1931 között volt tanulója a később az Egyesült Államokban híressé vált nyelvtudós. A versenyen a diákok szövegértését értékelik, ezúttal a névadó életéről szóló történeteket felhasználva.

A gimnázium a nyelvész verstani munkásságához kapcsolódva rajzversenyt is hirdetett. Az alkotások témája bármely vers vagy József Attila A kozmosz éneke című szonettkoszorújának Lotz-féle elemzése lehetett.

Lotz János 1947-től a New York-i Columbia Egyetem összehasonlító és általános nyelvészeti professzora volt, majd az egyetem az ural-altáji nyelvészeti intézetét is vezette; 1969-ben – Teller Edével együtt – George Washington-díjjal ismerték el munkásságát. A magyar állampolgárságától megfosztott nyelvtudóst halálának évében választotta tiszteletbeli tagjává a Magyar Tudományos Akadémia.

A bonyhádi evangélikus gimnáziumban 2002 óta a legjobb végzős diákokat Lotz János-emlékéremmel jutalmazzák és a nyelvész nevét viselő anyanyelvi szakkör, valamint nyári diákegyetem is működik az iskolában.

A centenárium alkalmából a versenyeken részt vevő iskolák képviselői már hagyományosan egy-egy nemzeti színű szalagot helyeznek el a tudós 2006-ban, a gimnázium épületében felavatott emléktáblájánál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X