nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Londonban virágzik a jiddis

London Stamford Hill negyedében található Európa legnagyobb ortodox zsidó közössége, ahol virágzik a jiddis nyelv használata.

nyest.hu | 2010. augusztus 18.
|  

Az európai zsidók közül 1939-ben még 11 millióan beszéltek jiddisül, ma már viszont a legtöbb helyen kiszorította a nyelvet a héber. London Stamford Hill negyedében azonban továbbra virágzik a jiddis – ráadásul nem csak az idősebb generáció használja, hanem a fiatalok közül is mindenki tanulja, és ismeri.

Stamford Hill arról nevezetes, hogy itt található Európa legnagyobb ortodox zsidó közössége, és a negyed egyben a jiddis nyelv egyik legnagyobb európai központja is. Az ortodox közösségek maximálisan hagyományőrzők, támogatják a nagy családokat – a lakosság száma tízévente megduplázódik –, és a nagyszüleik által beszélt jiddis nyelv használatára is nagy hangsúlyt fektetnek. Legalább 30 helyi iskolában oktatják a nyelvet, és a gyerekek több mint 70 százaléka beszél jiddisül. A nyelv él és virul Stamford Hillben: az utcákon és a piros emeletes buszokon is rendszeresen hallható.

A negyed egyik különlegessége, hogy az itteni szefárd zsidók is beszélnek jiddisül. A szefárdok az Ibériai-félszigetről a 15. században elűzött zsidók leszármazottai, akik sosem használták jelentős számban a jiddist. „Húsz évvel ezelőtt annyira meglepő lett volna egy szefárd szájából hallani a jiddist, mint a walesi nyelvet egy kínai szájából” – mondják. Egyesek felfogása szerint a jiddis bizonyos szempontból az anti-cionizmus nyelvének számít, mivel az izraeli állam elnyomta a héberrel szemben, mert nem akarta, hogy egy kelet-európai nyelv legyen a zsidó állam nyelve.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X