nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eltűnhet London híres cockney dialektusa

Szakértők szerint egy generáción belül eltűnhet London híres-hírhedt cockney dialektusa és a hozzá kapcsolódó rímelő szleng.

nyest.hu | 2010. július 2.
|  

Aki látott Londonban játszódó filmet eredeti nyelven, vagy járt már az angol fővárosban, az jó eséllyel hallotta London egyik leghíresebb dialektusát, a cockneyt. Ez a nagyon karakteres dialektus történelmileg London East End részéhez és a munkásosztályhoz kötődik. Sokáig lenézték, de ma már elfogadottnak, sőt kedveltnek számít, ennek ellenére egy generáción belül eltűnhet – számol be az East London Advisor egyik cikke.

A cockney egyik különlegessége a rímelő szleng. A rímelő szleng a gyakori hétköznapi szavakat komikus, de az eredeti szóval rímelő kifejezésekkel helyettesíti. A „stairs” (lépcsők) helyett például az „apples and pears” (almák és körték) kifejezést használja, a „wife” (feleség) helyett pedig azt, hogy „trouble and strife”, azaz „gond és viszály”. A nyelv kódolt változatában elhagyja a rímelő részt, így lesz a „felmegyek a lépcsőn” cockney megfelelője az „I’m going up the apples”.

A cockney dialektust az East End lakosainak folyamatos kitelepülése veszélyezteti. A Lancaster Egyetem kutatói szerint a cockney beolvad majd a bevándorlók által beszélt új multikulturális dialektusba. Ezért egy hangarchívumot is létrehoztak, ahová a cockney dialektus beszélőit várják, hogy megörökítsék különleges nyelvüket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X