nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Verhofstadt: „nem csak technikai jellegű kifogások”

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, reméli, hogy a magyar kormány „megfelelő módon” reagál az Európai Bizottságnak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaira, vagyis végrehajtja a Neelie Kroes médiaügyi biztos levelében javasolt változtatásokat.

MTI | 2011. január 28.
|  

Az EP liberális képviselőinek küldöttsége élén Magyarországra érkezett Verhofstadt találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány tagjaival; a soros magyar elnökségi félév kulcsfontosságú célkitűzéseiről tárgyaltak, és napirenden volt a médiatörvény is.

A liberális politikus, korábbi belga miniszterelnök az MTI azon kérdésére, hogy Kroes asszony levelével lezárult-e az Európai Bizottság vizsgálódása, azt mondta: „ez a magyar kormány reakciójától függ, ez csak az első levél, amelyet továbbiak követhetnek”.

Verhofstadt világossá tette, hogy a médiatörvényt a magyar EU-elnökségi célkitűzésektől elkülönítve kell vizsgálni, „a prioritások nagyon fontosak, nem akarjuk ezeket a kérdéseket összekeverni”. Kifejtette, arról egyeztettek a magyar kormánnyal, hogyan tudnak a magyar elnökséggel a prioritások végrehajtásában együttműködni.

A belga politikus – aki már decemberben, a médiatörvény elfogadása után megfogalmazta bírálatát, januárban pedig meghallgatást kezdeményezett az EP-ben – kijelentette: az Európai Bizottság levele tartalmazza a médiatörvénnyel kapcsolatos aggodalmak többségét, felsorolja a legfontosabb problémákat.

Elmondta, hogy a médiakérdésekkel foglalkozó EU-biztos három ponton kifogásolta a törvényt. Kroes asszony aggályosnak találta, hogy minden médiaszolgáltatónak be kell jegyeztetnie magát, hogy a szabályozás túlságosan kiterjeszti a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségét, azt elvárja minden médiumtól, végül, hogy a törvény más országokban létesített médiavállalkozásokra is vonatkozik.

A belga politikus azt mondta, ezek nem csak technikai jellegű kifogások. Megítélése szerint mindhárom pont az EU alapvető elveit érinti, az is, hogy minden médiaszolgáltatót regisztrációra köteleznek-e, hogy a kiegyensúlyozottságot számon kérik-e a média egészén, az internetes blogokon is, és ugyancsak tartalmi kérdés a törvény kiterjesztése a származási ország szerint.

Verhofstadt az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: ha a magyar kormány a szűkre szabott, kéthetes határidőn belül pozitívan reagál az Európai Bizottság levelére, akkor a bírálatok javarészt meg fognak szűnni.
Neelie Kroes EU-biztos az uniós végrehajtó testület nevében múlt pénteken küldött a magyar kormánynak levelet azon aggályokkal, hogy a médiatörvény több ponton nem felel meg az uniós jognak, elősorban a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló irányelvnek.

Verhofstadt a napokban nyilatkozatban üdvözölte, hogy az Európai Bizottság gyorsan lépett az ügyben. Leszögezte, ha az EU olyan alapértékeiről van szó, mint a média szabadsága, akkor nincs vesztegetni való idő, cselekedni kell. Egyúttal emlékeztetett: a liberálisok megítélése szerint az új magyar médiatörvény veszélyezteti a média szabadságát.

A belga politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány tagjaival a médiatörvényen kívül elsősorban az úgynevezett gazdasági kormányzásról egyeztetett. Szerinte ez, vagyis az EU-tagállamok gazdasági irányításának összehangolása a magyar elnökség legfőbb prioritása.

Azt mondta, hogy az EU-ban létezik monetáris unió, de nincsen gazdasági kormányzás. Az ezzel kapcsolatos javaslatcsomag szerinte nem kellően bátor, mert nincs benne automatikus szankciómechanizmus azon országok ellen, amelyek nem teljesítik a stabilitási követelményeket. „Ez az automatizmus nem szerepel a csomagban (...) bátrabb csomagra van szükség” – mondta Guy Verhofstadt, hozzátéve, reméli, hogy a magyar elnökség meg tudja győzni az Európai Bizottság tagjait arról, hogy ebben az irányban előre kell lépni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X