nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lezajlott a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

Idén jubilált a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntője, hiszen május 26-án tizenötödik alkalommal rendezte meg a megméretést a Magyar Nyelvtudományi Társaság, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete, valamint az egyetemen belül működő Szakmódszertani Központ. A többfordulós verseny utolsó szakaszában összesen 132 felső tagozatos diák töltötte ki az adott évfolyamnak szánt feladatlapot.

Edupress | 2012. május 30.
|  

A május 26-ai döntőhöz kapcsolódó kétnapos programra az ország minden megyéjéből, illetve öt határon túli területről (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és Muravidékről) érkeztek tanulók. A vidéki indulók már a versenyt megelőző napon megérkeztek a fővárosba.

A szombat délelőtti megnyitó köszöntőjét követően az elmúlt évekhez hasonlóan átadták a Simonyi Zsigmond-serleget azoknak az iskoláknak, ahonnan a legtöbb gyermek jutott be a Kárpát-medencei döntőbe. Idén három magyarországi és két határon túli intézmény kapta meg az elismerést, ezek a Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Általános Iskolájának Vörösmarty Mihály Tagiskolája, a győri Gyárvárosi Általános Iskola, a fővárosi Első Óbudai Általános Iskola, a szabadkai Október 10. Általános Iskola, valamint a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola.

Tizedik éve díjazzák továbbá Arany Oklevéllel azokat a tanárokat, akiknek eddig legalább négy diákjuk szerepelt a többfordulós verseny döntőjében. A verseny történetében második alkalommal Gyémánt Oklevelet is kiosztottak. Az elismeréssel, illetve értékes könyvcsomaggal azokat a magyartanárokat jutalmazták meg, akiknek már 12 diákjuk bejutott a kárpát-medencei döntőbe. Idén három pedagógus kapta meg a díjat: Kovács Ágnes a nógrádi Általános Iskolából, Stefanicsné Bőhm Katalin Szombathelyről, a Paragvári Utcai Általános Iskolából, illetve Tegze Edit a Tiszabökényi Általános Iskola tanára.

A megnyitó, valamint az elismerések átadása után mind a négy évfolyam számára elkezdődött a verseny, amely egy tollbamondásból, illetve egy helyesírási feladatlapból állt, utóbbi megírására 35 percet kaptak a tanulók. A kísérő pedagógusok és szülők a verseny ideje alatt két előadást hallhattak: dr. Vass Vilmos egyetemi docens az alkotás varázslatos világáról beszélt, míg dr. Keszler Borbála professor emeritus a helyesírási szabályzat 12. kiadásának hagyományait és újításait mutatta be.

A versenyt követően a kóddal ellátott feladatlapok értékelését harminc főt számláló, oktatókból, doktoranduszokból és egyetemistákból álló javítócsapat végezte. Ez idő alatt a vendégek válogathattak a helyszínen megjelent kiadók tankönyveiből, illetve a délután folyamán is részt vehettek két előadáson. Elsőként dr. Balázs Géza egyetemi tanár ismertette az európai helyesírásokat a hallgatóságnak, majd őt követte Völgyiné dr. Reich Mária, aki a Titanic árnyékában – Egy magyar orvos élete című könyvét mutatta be. A délután digitális helyesírási csapatversenyt is tartogatott a diákok számára, akik háromfős csoportokat alakítva a SMART szavazógép segítségével oldottak meg helyesírási feladatokat.

A díjkiosztó ünnepségen minden diák és tanár könyvjutalmat és emléklapot kapott. A kategóriánkénti tíz legjobb versenyző továbbá értékes könyvcsomagot vehetett át, többek között az Edupress felajánlásában.

Az ötödik osztályosok között első helyezést ért el Tóth Péter Mátészalkáról, a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolából, míg hatodik évfolyamon a dobogó legfelső fokára állhatott Kovács Írisz a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tanulója. A hetedikesek legjobbja, Brdar Teréz a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákja, maximum ponttal végzett az élen. Nyolcadik évfolyamon pedig két első helyezést hirdettek, azonos pontszámot ért el ugyanis a veszprémi Stark Patrícia, a Rózsa Úti Általános Iskolából, valamint Simkó Kinga Mercédesz, az alsózsolcai Herman Ottó Általános Iskolából.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X