nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vigyázat, a nyitőtövek záródnak!
Levéltárt vagy levéltárat?

Nem mindig az nem tud magyarul, aki a másikra mondja.

nyest.hu | 2015. február 5.
|  

A levéltárt is kitúrják a Somogy megyei politikusok – írta címében a 444. Nem sokáig, mert a trollok felhördültek:

Levéltárat, nem tárt. Istenem!

Valószínűleg erre utal egy másik kommentelő nyüszítése is:

bemutattyuk... demonstrájjuk
tessék idevezet ha minden
LEVÉLTÁRT BEZÁRNAK...
nem fognak tudni írni hejesen

Úgyhogy a 444 gyorsan ki is javította a címet: A levéltárat is kitúrják a Somogy megyei politikusok. Persze teljesen feleslegesen.

Az ugyan igaz, hogy a tár nyitótő, amit onnan tudhatunk, hogy többes számban tárak, nem *tárok. Az ilyen szavaknál a tárgyeset jele is -a- kötőhangzóval szokott kapcsolódni: vár : várak : várat (de kár : károk : kárt). Azonban ebben nem minden tő annyira következetes, mint a váré, különösen, ha összetett szó utótagjáról van szó. Összetett szavaknál előfordul, hogy az összetétel kissé másként ragozódik, mint az utótag önálló használatakor. Így például a szó többes száma szavak (csak ritkán szók), míg a névszó többes száma névszók (elvétve fordul elő a névszavak).

Ha a Google-hez fordulunk, láthatjuk, hogy a levéltárat több mint 25 ezer alkalommal fordul elő, de a levéltártból is akad több mint ötezer találat. Ráadásul nem is új jelenségről van szó: Döbrentei Gábornál már az 1830-as években előfordul, ugyanebben az időszakban akadémiai kiadványokban is felbukkan.

Könyvtár
Könyvtár
(Forrás: Wikimedia Commons / Joe Crawford / CC BY 2.0)

Hasonló eredményre jutunk, ha a levéltáréhoz hasonló felépítésű könyvtár ragozását vizsgáljuk. A több mint négyszázezer könyvtárat mellett van közel harmincezer könyvtárt. Még a nálunk sokkal kevésbé megengedő nyelvművelők is úgy nyilatkoznak, hogy mindkét forma helyes.

Meglepő módon a szótár esetében már a szótárt alak van többségben: míg erre 130 000 találat van, a szótáratra csak 111 000. Más korpuszokat vizsgálva a szótárt állítólag még nagyobb túlsúlyt mutat.

Szótárak
Szótárak
(Forrás: Wikimedia Commons / Kicior99 / GNU-FDL 1.2)

A magyarázat lehetne az, hogy ezen szavak jelentése már elszakadt az összetétel által sugallt jelentéstől: a könyvtár nem egyszerűen ’könyvek tára’, a szótár pláne nem ’szavak tára’. Ha azonban erről lenne szó, akkor előfordulnának a *levéltárok, *könyvtárok, *szótárok alakok is, ami azért nem jellemző. Ráadásul a tár tárgyeseteként is előfordul a tárt, még ha igen ritkán is. A legtöbb tárt persze a tár ige múlt idejű vagy befejezett melléknévi igenévi alakja, de a tárt cseréltre jóval több találatot kapunk, mint amennyit egyszerű félregépelésnek gondolhatnánk – még ha számuk el is törpül a tárat cseréltre kapott találatok száma mellett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2015. február 6. 11:04

Nálam "szótárat". Természetesen a "szótárt" sem hibáztatom, de nem biztos, hogy mondanám így spontán.

Információ
X