nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lemondott a vajdasági RTV elnöke, a Magyar Nemzeti Tanács reagálása

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közleményben reagált arra a hírre, hogy lemondott tisztségéről a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) igazgatóbizottságának elnöke.

MTI | 2011. október 8.
|  

Az MNT meglepetéssel értesült Boris Labudovic lemondásáról. Ugyanakkor felháborítónak tartja azt, amit a vajdasági RTV vezetője lemondásának okául felhoz. Labudovic ugyanis – az MNT által kiadott közlemény szerint – azzal indokolja lemondását, hogy „nem tud egyetérteni a vajdasági RTV alapszabályzatának módosításával, ami a jövőben lehetővé tenné, hogy a kisebbségi nemzeti tanácsok jelölteket javasolhassanak a nemzeti közösségek nyelvén tájékoztató szerkesztőségek élére”.

Labudovic ezzel azt sugallja, hogy a nemzeti tanácsok hatásköre úgymond veszélyezteti a vajdasági RTV függetlenségét és önállóságát.

Az MNT szerint Labudovic lemondása és az általa megfogalmazott hivatkozási alap „annak a jól ismert hagyományos szerbiai színjátéknak a része, amelyben a nemzetiségi jogok addig nem zavarnak senkit, amíg azokat nem kell végrehajtani, ám amint élni kívánnak vele, akkor már fordul a kocka”.

Az MNT közleménye emlékeztet a közel két éve hatályos törvényre, amely felruházza a véleménynyilvánítás jogával a nemzeti tanácsokat, ha olyan médiumok vezető tisztségviselőinek a kinevezéséről van szó, amelyek nemzetiségi nyelveken sugároznak. Továbbá a nemzeti tanácsok határozzák meg a felelős szerkesztők megválasztásával kapcsolatos kritériumokat, és jelöltet állíthatnak a kisebbségi műsorok felelős szerkesztőinek a posztjára.

Az MNT annak a reményének ad hangot, hogy az igazgatóbizottság új elnöke a vajdasági RTV alapszabályzatával és a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel összhangban fogja végezni munkáját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X