nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyenértékű diplomáért kampányolnak a vajdasági magyarok

Államközi egyezmény révén tenné egyenértékűvé a magyar és szerb felsőoktatási intézményekben szerzett diplomákat a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) - olvasható kitekinto.hu-n.

Edupress | 2011. április 6.
|  

A tendencia nem számít újnak: Svédország és Finnország között ez a gyakorlat már régóta működik – mondta Csonka Áron pártelnök, aki arra is rámutatott, hogy a vajdasági magyar fiatalok számára jelentős anyagi terhet és időveszteséget jelent a diplomahonosítás. Ezt a problémát egy olyan államközi egyezménnyel lehetne orvosolni, amellyel egyenértékűvé tennék a mindkét ország felsőoktatási intézményeiben szerzett diplomákat.

Ugyanakkor, ha valaki ilyen végzettséget igazoló okirattal az állami szervekben kíván dolgozni, akkor nyelvvizsgával kell igazolnia, hogy beszéli az adott ország nyelvét – tette hozzá a VMDK elnöke. A tartományi kormány átalakítása előtt a kisebbségügyi és jogalkotási titkárság bonyolította le ezeket a nyelvvizsgákat magyar és szerb nyelvből. Csonka Áron szerint a tartományi szervek a jövőben is sikeresen látnák el ezt a feladatkört. A VMDK javaslatáról levélben kívánja tájékoztatni a magyar, illetve a szerb államfőt, lehetőleg még a közelgő államközi tárgyalások előtt.

Csonka Áron elmondta, hogy Schmitt Pál magyar köztársasági elnöktől kérni fogják, hogy vesse fel ezt a kérdést a megbeszélések során. A diploma egyenértékűvé tétele a magyarországi szerbek és a vajdasági magyarok számára is jó megoldás lenne, mivel mindkét ország felsőoktatási intézményeiben a bolognai rendszer szerint folyik az oktatás – tette hozzá Csonka Áron.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X