nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hány magyar él a Vajdaságban?

A 2002-es népszámláskor a Vajdaság lakosságának 15 százaléka magyar volt. Az optimista becslések szerint még mindig 10 százalék feletti a magyarság számaránya a kétmilliós tartományban, de vannak, akik úgy vélik, megeshet, hogy számarányuk 10 százalék alá esik – írta az újvidéki Magyar Szó napilap hétfői száma a Szerbiában megkezdődött összeírás kapcsán.

MTI | 2011. október 4.
|  

A Mennyien maradtunk című cikk szerzője megállapítja: „Az hogy népszámláláskor egy-egy család kinyilvánítja-e nemzetiségi hovatartozását, vagy sem, egyéni döntés kérdése. Azt is mondhatnám, hogy magánügy. De az, hogy hányan vagyunk, hogy egyik vagy másik kisebbség számaránya mekkora, az igenis közügy. Mert a számarányunkra hivatkozva lehet nekünk több színházunk, és mint a legszámottevőbb kisebbség lehetünk jogosultak egy napilap, vagy magyar közszolgálati rádió- és tévéműsorok életben tartásának a követelésére.”

A szerző hivatkozik Badis Róbert szociológusra, aki szerint csupán a természetes fogyás következtében évente 3000 fővel csökken a magyarok száma a Vajdaságban. Ez egy jókora falunak felel meg. Más kutatók azt állítják, hogy naponta 11 magyarral van kevesebb – ez éves szinten valamivel több mint négyezer fő. „Ha az elmúlt tíz évre vetítjük ki ezeket az adatokat, akkor – becslések szerint – 30–40 ezerrel csökkent a magyarok száma a Vajdaságban” – olvasható az újvidéki Magyar Szóban.

A 2002-ben megtartott legutóbbi népszámlálás adatai szerint a magyarok a Vajdaság össznépességének közel 15 százalékát képezték, és a tartományban valamivel több mint 290 ezren vallották magukat magyarnak.

Szerbiában szombaton kezdődött meg a lakosság, a háztartások és a lakások összeírása, amely október 15-én fejeződik be. Az első előzetes eredményeket november 15-én teszik közzé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X