nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A gesztusok ereje
Leleplezi a testbeszéd a hamis zöldeket

Sok olyan közszereplő van, aki környezetvédőnek adja ki magát, pedig valójában igen csak távol áll a zöld elvektől. Őket elárulja a testbeszédük – állítja egy újonnan megjelent könyv.

nyest.hu | 2010. június 16.
|  

A gesztusok és a szavak ellentmondása elárulja a „hamis zöldeket” – állítja egy brit pszichológus, Geoff Beattie, aki nemrégiben könyvet is megjelentetett arról, hogyan lehet leleplezni a környezetvédők álarcába bújt érdekteleneket. A szerző feltehetőleg igen jártas a testbeszéd témájában: a brit Big Brother mind a 10 szériájának pszichológusaként sok mindent volt alkalma megfigyelni.

Leleplezi a testbeszéd a hamis zöldeket

Kutatásaiban Battie videofelvételeket elemez különböző közszereplőkről, akiknek egy része – miközben fennen hangoztatja a globális felmelegedés elleni küzdelem és a széndioxid-kibocsátás korlátozásának fontosságát – gesztusaival rendre elárulja magát. A most megjelent könyv tüzetesen megvizsgálja például a volt brit kormányfő, Tony Blair testbeszédét, valamint elemzi még két népszerű Big Brother szereplő gesztusnyelvi ellentmondásait is. „Ez az anyag először mutatja meg a különbséget aközött, amit az emberek nyíltan kommunikálnak a zöld eszmékről, és aközött, amit valójában belül gondolnak és éreznek. Lehet, hogy a külvilág számára valaki azt közvetíti, hogy szeretné megmenteni a földet, de közben egyáltalán nem érdekli a dolog” – magyarázza a szakember.

A pszichológus szerint azért hasznos az a tudás, amit a könyv feltár, mert a közszereplők közönsége öntudatlanul is a nonverbális gesztusoknak megfelelően hozza meg döntéseit például egy boltban, amikor határoznia kell, melyik terméket részesíti előnyben. És ha a közszereplőket szembesítik ezzel a felelősséggel, talán hatni lehet rájuk, hogy azon túl ne csak „vizet prédikáljanak”. Ahogy Battie a Science Dailynek fogalmaz: „Dolgoznunk kell az ilyen egyének szívén és elméjén, hogy változást idézhessünk elő a viszonyulásukban.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X