nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tévhitek és taktikák
Milyen a tökéletes állásinterjú?

Beszéljünk vagy hallgassunk? Hogyan adjuk elő mondandónkat vagy éppen hogyan kérdezzünk? Számos tévhit kering a tökéletes állásinterjúról.

nyest.hu | 2010. február 22.
|  

Egy elejtett megjegyzés, egy határozott mondat vagy éppen egy nyelvbotlás– számos apróságon múlhat az állásinterjú sikere vagy sikertelensége. Az is biztos azonban, hogy már-már misztikum lengi körbe a „nagy eseményt”: az állásért pályázók a munkahely megszerzése érdekében mindenféle holtbiztos tanácsot kérnek vagy kapnak kéretlenül. A hvg.hu az állásinterjúhoz kapcsolódó tévhiteket igyekszik eloszlatni.

Interjúra készen
Interjúra készen
(Forrás: sxc.hu/Martin Boulanger)

A kommunikáció egészen biztosan döntő – nincs mit szépíteni, sokszor előfordul, hogy a képzetlenebb, de jobban kommunikáló pályázó töltheti be a meghirdetett állást. Az első tévhit tehát, hogy pusztán a magas végzettséggel, több nyelvvizsgával vagy ígéretes önéletrajzzal rendelkező jelölt lehet a tuti befutó. Határozott fellépéssel és szimpatikus kommunikációval sokat kompenzálhat az ember.

Nemcsak a munkakeresőnek lehet azonban téves elképzelése: a cikk a munkaadók, a HR-szakemberek tévhitét is megpróbálja eloszlatni. Tudniillik, hogy egy körmönfont módon feltett, ügyes kérdéssel ki tudják választani a tökéletes jelentkezőt. Csakhogy a válaszok nem árulnak el mindent. A nonverbális kommunikációt sem hagyhatja figyelmen kívül, aki jó munkaerőt keres.

A legnagyobb baklövést azonban akkor követheti el mindkét fél, ha nem kezeli rugalmasan az interjú-helyzetet. Az interjúztatónak ugyanis nem szabad feltétlenül ragaszkodnia előre kigondolt kérdéseihez, hiszen egy váratlanul adódó témából sok mindent megtudhat a jelöltjéről. A jelentkező pedig jó alkalmazkodókészségről tehet tanúbizonyságot, ha megfelelően reagál le egy ilyen kommunikációs helyzetet.

Biztos recept aligha van – némi képzavarral élve: ahány ház, annyi interjú. Azt azonban a tévhit-eloszlató sem vitatja, hogy aki hatékonyan kommunikál, annak hamarabb terem babér.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X