nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lánya helyett akart érettségizni

Tizenkilenc éves lánya helyett akarta megírni az angol érettségit egy 52 éves nő Párizsban, de lebukott – közölték csütörtökön rendőrségi források.

MTI | 2013. június 23.
|  

Egy fővárosi gimnázium igazgatója még szerda délután riasztotta a rendőrséget azzal, hogy „csalás van folyamatban” az angol írásbeli érettségin. Egy nő ugyanis lánya helyett ült be az érettségire, de egy felügyelő tanár, aki a néhány nappal korábbi filozófiaérettségiről emlékezett az igazi gimnazistára, észrevette a személycserét.

A középiskola igazgatója a France2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: miután a felügyelő tanár szólt neki a csalásról, ő kérte meg a nőt, hogy hagyja el a termet, miután visszaadta neki lánya személyi igazolványát. A nő a kérésének azonnal eleget tett. A helyszínre érkező rendőrök az anyát bekísérték egy rendőrőrsre, ahol kihallgatták.

Franciaországban az érettségizők egy központilag kijelölt helyen, ismeretlen diákok között és ismeretlen tanárok felügyelete mellett, személyi igazolványuk bemutatása után írják meg az érettségit. A puskázást a tanintézményből való kizárással büntethetik, az érettségin való személycsere viszont büntetőeljárást von maga után és három éves szabadságvesztéssel sújtható, az érettségiző és az őt helyettesítő személy esetében is. Az érettségiző diáklányt az eredmények közzététele után két hónappal, a nyár folyamán fogják fegyelmi bizottság elé rendelni, s akár öt évre is eltilthatják az érettségi vizsgáktól, valamint attól, hogy felsőoktatási intézménybe jelentkezzen.

Tavaly hasonló eset történt Rouenban. Akkor mindkét személyt elítélte a bíróság, az érettségiző diák három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a vizsgán helyette megjelent személyt pedig közmunkára ítélték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X