nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érettségibotrány Oroszországban

Az orosz érettségi feladatsorainak megoldása az ország távol-keleti területéről került fel először az internetre.

MTI | 2013. június 7.
|  

A központi érettségik befejeződése után az oktatási tárcának tisztáznia kell, hogyan szivároghattak ki a feladatsorok megoldásai – rendelkezett az orosz államfő egy csütörtöki tanácskozáson, amelyen az érettségi botrányokban érintett régiók tisztviselői és tanárok is részt vettek. Vlagyimir Putyin szerint amíg tartanak a vizsgák, nem lenne korrekt a kérdéssel foglalkozni.

Oroszországban ismét botrányokkal kezdődtek és azokkal is folytatódtak a központi érettségi vizsgák. Május 28-án az orosz nyelv és irodalom feladatok megoldásával vette kezdetét az egyben egyetemi-főiskolai felvételinek számító vizsgasorozat mintegy 800 ezer diák részvételével. Az orosz feladatsorok megoldása az ország távol-keleti területéről kerültek fel először az internetre, és azokat a felhasználók sokszorosították. A régiók közötti időkülönbség miatt a közép-oroszországi területen vizsgázók szinte készen kapták a megoldásokat.

Nem múlt el azóta egyetlen központi érettségi vizsga sem, hogy ne kerültek volna idő előtt nyilvánosságra a megoldások. Az orosz állami oktatási felügyelet a csütörtöki fizika vizsgafeladatok megoldását is fellelte az interneten. Azokat, akik feltették, szigorúan megbüntetik: megsemmisítik eredményüket és jövőre sem tehetik le az érettségi vizsgát.

Olga Gologyec, orosz miniszterelnök-helyettes bűncselekménynek tartja az egyben felvételi vizsgának is számító központi érettségi feladatok megoldásának megjelentetését a számítógépes világhálón. Közölte, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni.

Dmitrij Livanov, orosz oktatási és tudományügy miniszter bejelentette, a tárca a rendvédelmi szervekhez fordult, hogy vizsgálja meg, hogyan kerülhettek ki a megoldások a világhálóra még az érettségi vizsgák befejeződése előtt.

Feltételezések szerint hackertámadások történtek

Egy orosz szakértői csoport szerint az érettségi vizsga lebonyolítását magánkézbe kellene adni, és teljesen el kellene választani azt a felvételi vizsgáktól. Sokan, főként a kevésbé tehetős családok attól tartanak, hogy a tömegessé vált visszaélések miatt előfordulhat, az államilag támogatott egyetemi-főiskolai helyekre a csalók kerülnek be.

Oroszországban 2009-től lehet központi, állami érettségi vizsga teljesítésével felsőoktatási intézménybe is felvételizni. Huszonnégy oroszországi egyetem azonban külön felvételi vizsgát is tarthat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X