nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
... és hátamra ült le ősdarázs...
Valóságos dementorok

A Harry Potter-sorozat mítikus lényeiről nevezték el az újonnan felfedezett rovart.

nyest.hu | 2014. május 8.
|  

Nemrégiben új ősdarázsfaj felfedezéséről számolt be a PlosOneírja az I Fucking Love Science. A Thaiföldön élő vörös-fekete rovar, hasonlóan más ősdarazsakhoz, élősködő, mely csótányokban szaporodik. A nőstény ősdarázs leszáll a csótány hátára, idegmérget lövell a fejébe. Ennek hatására a csótány zombiként követi fészkébe, ahol belerakja petéit. A peték néhány nap múlva kikelnek, és amíg ki nem fejlődnek, a csótány testéből táplálkoznak.

Ampulex dementor
Ampulex dementor
(Forrás: PlosOne)

A tudósok a berlini Természettudomány Múzeum látogatóval szavaztatták meg az ősdarázs nevét. Négy javaslat közül lehetett választani:

  • Ampulex mon – a thaiföldi őslakos mon népcsoport neve alapján;
  • Ampulex bicolorbicolor ’kétszínű’, utalva a rovar külsejére;
  • Ampulex plagiatorSchmitt Pál tiszteletére az ősdarázs egy hangyafaj külsejét és mozgását utánozza, mintegy „plagizálja”;
  • Ampulex dementor – a Harry Potter könyvekben szereplő dementorokra utalva; a dementorok kiszívják az ember lelkét, és csak az üresen működő, személyiség és érzések nélküli testet hagyják meg – ahogy az ősdarazsak teszik a csótányokkal.

A szavazást a legutóbbi javaslat nyerte.

A kutatók évente 18 ezer új fajt fedeznek fel. Az újonnan felfedezett fajokat általában a kutatást támogató szponzorokról vagy a kutatásban fontos szerepet játszó tudósokról nevezik el. A jelenlegihez hasonló szavazásoknak az is céljuk, hogy felkeltsék a nagyközönség érdeklődését a fajok és a biológiai sokszínűség megőrzése iránt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X