nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Központilag támogatják a digitális átállást

A hatóság minden olyan családot támogatni kíván, aki önerőből nem képes megoldani a digitális átállást.

MTI | 2013. június 20.
|  

Minden támogatást igénylő, rászoruló családot segíteni tud a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) abban, hogy az analóg földfelszíni tévéadás lekapcsolása, vagyis a digitális átállás után is tévézhessenek – hangzott el a hatóság szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta: a július végi lekapcsolásban érintett, az ország középső területén fekvő 14 megye lakói közül több mint 220 ezer, rászorulónak vélt háztartást kerestek fel az igények felmérése érdekében. Közülük több mint 54 ezer háztartás igényelt támogatást. A hatóság megkezdte és a jövő hónap végéig be is fejezi az eszközök beszerelését ezekbe az otthonokba, már több mint 13 ezer családhoz beszerelték a szükséges set-top-boxokat (jelátalakító készülékeket) – tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az egész ország területéről a digitális átállás második üteméig, vagyis október végéig összesen mintegy 100 ezer igénylésre számít a hatóság, az ehhez szükséges, háztartásonkénti 20-25 ezer forintos forrás pedig rendelkezésre áll. Eddig mintegy 1,6 milliárd forintot fordítottak erre a célra. A főigazgató a digitális adás előnyeiről szólva elmondta: az jobb kép- és hangminőséget biztosít, hét csatorna ingyenesen elérhető általa, és olyan funkciókat is nyújt, mint a gyermekzár, az elektronikus műsorújság vagy az eredeti nyelven történő tévézés lehetősége.

Karl Károly hírközlés-felügyeleti osztályvezető hangsúlyozta: a hatóság minden olyan családot támogatni kíván, aki önerőből nem képes megoldani a digitális átállást. A rászorulók körét – akiknek biztosítják az igénylés lehetőségét – szociális alapon határozzák meg, ebben az önkormányzatok vagy például a nyugdíjbiztosító volt az NMHH segítségére. Az első ütemben érintett 14 megyéből érkező 54 ezer igénylés 94 százalékában kiegészítő eszközre volt szükségük az embereknek, míg 6 százalékban az előfizetési költségeikhez kértek segítséget. Hangsúlyozta ugyanakkor: akiket nem ér el a hatóság, azoknak maguknak kell gondoskodniuk a digitális vételről. Az országban mintegy 500 ezer olyan háztartás van, ahol kizárólag analóg, földfelszíni vétellel tévéznek.

Vári Péter műszaki főigazgató-helyettes azt mondta: a digitális sugárzás már az egész országban működik 98 százalékos lefedettséggel, vagyis az átállással nem kell megvárni a kijelölt időpontokat. Tudatta azt is: a  honlapjukon vagy a 06/80/383-940-es, ingyenesen hívható számon munkanapokon reggel 8 és este 8 óra között kaphatnak segítséget az érintettek, akár technikai kérdésekben is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X