nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közös portált indít nyolc múzeumi könyvtár

Közös digitalizációs és múzeumpedagógiai programot, valamint internetes portált indít 72 millió forintos európai uniós támogatásból nyolc fővárosi múzeum könyvtára - jelentették be az érintett intézmények vezetői közös sajtótájékoztatójukon szerdán Budapesten.

MTI | 2010. december 16.
|  

A múzeumi könyvtárak a múzeumok és könyvtárak közötti határmezsgyén találhatók, ami az eddigi pályázatok során nehezítette a helyzetüket; hasonló, közös projekt mégsem indult eddig – mondta el Bánki Zsolt István, a pályázati konzorciumot vezető Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könyvtárának vezetője. Az újszerű kezdeményezésben a PIM, a Szépművészeti, a Néprajzi, a Természettudományi, a Mezőgazdasági, a Hadtörténeti, a Ludwig, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vesznek részt.

Bánki Zsolt István beszámolója szerint összesen 173 ezer katalógustétel válik online kereshetővé egy újonnan létrehozott portálon, ahol a szoftverfejlesztéseknek köszönhetően a nyolc könyvtár eddig digitalizált állománya is elérhető lesz.

Mint a projektvezető hozzátette, reményeik szerint a gyűjtemények megnyitása az eddiginél jobban bekapcsolja a szakmai vérkeringésbe a múzeumi könyvtárakat, ráirányítja a figyelmet a sok szempontból egyedülálló állományokra és természetesen az anyamúzeumokra is.

Az uniós projekt azonban nem csupán a távhasználók számát szeretné növelni, ezért támogatja a könyvtárak használatának oktatását, bemutatását az általános és középiskolások számára is – emelte ki Bánki Zsolt István. Ennek keretében az intézmények csoportos foglalkozásokat, múzeumpedagógiai programokat szerveznek és külön figyelemmel lesznek a hátrányos helyzetű csoportokra.

Mint Kreuzer Andrea, a Hadtörténeti Könyvtár igazgatója rámutatott, Magyarország több mint 100 múzeumi könyvtára sok milliós, jelentős részben egyedi gyűjteményt őriz. A konzorciumban részt vevő könyvtárak vezetői egyaránt hangsúlyozták: az új weboldal más hasonló intézmények számára is nyitott lesz, és reményeik szerint a program csupán egy folyamat első lépése.
Az MTI kérdésére Bánki Zsolt István elmondta, a projekt befejezésének határideje 2011. október 31.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X