nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kötelező lesz a román himnusz éneklése az erdélyi iskolákban

A román szenátus december 21-ei, szerdai ülésén határozott arról, hogy hétfőnként kötelező lesz elénekelni a román nemzeti himnuszt az általános és középiskolai osztálytermekben – adta hírül a sit-e.hu.

Edupress | 2011. december 22.
|  

A felsőház a nemzeti zászlóról, a himnuszéneklésről, illetve a nemzeti címer használatáról szóló 1994/75-ös törvényt módosította szerdán 56 igen, 37 nem és egy tartózkodással. Maria Stavrositu, a romániai Liberális Demokrata Párt (PD-L) képviselője néhány hónappal korábban nyújtotta be módosító javaslatát, mely előírja az általános és középiskolai osztálytermekben a román nemzeti zászló kifüggesztését.

A képviselő szerint a tervezet „törvényes keretet teremt ahhoz, hogy a diákok tudatosítsák a nemzeti szimbólumok fontosságát országunk identitásának kinyilvánításában azáltal, hogy ezeket a szimbólumokat folyamatosan, intézményes keretek között használják”.

A módosító indítványt még a képviselőháznak is el kell fogadnia. Maria Stavrositu nem sokkal azt követően adta be javaslatát, hogy szeptember elején botrány robbant ki annak kapcsán, hogy a Románia-Franciaország Európa-bajnoki labdarúgó-selejtező előtt az énekes hibásan énekelte a himnuszt, melyért ötezer lejes bírságot szabtak ki rá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 istentudja 2011. december 22. 19:17
1 istentudja 2011. december 22. 17:30

Ez nagyon szép,nemes kezdeményezés.De szerintem van ennél sokkal egyszerübb megoldás is:a himnuszénekesek tanulják meg a szöveget.Dallam nem számít,úgyis folyton változik.(Lehetne pl. a vasgárdisták vagy csausiszták valamelyik kedvenc indulója.)

Információ
X