nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Korrupció miatt újult ki a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport ügye

Kolozsváron újabb politikai vita robbant ki a Mátyás szoborcsoport talapzatán törvénytelenül elhelyezett, magyarokat sértő felirat miatt a Krónika című napilap keddi jelentése szerint.

MTI | 2011. december 13.
|  

László Attila, Kolozsvár alpolgármester korábban a Szabadság napilapnak jelentette ki: az év végéig mindenképpen lekerül a Mátyás-szoborcsoport előtti zöld övezetről a törvénytelenül kihelyezett bronztábla. Az ügy azáltal vált aktuálissá, hogy Sorin Apostu polgármestert korrupció gyanújával letartóztatták, és a hatáskörök újbóli elosztása során László Attila alpolgármesterhez került az adminisztrációs problémák intézése, így a tábla-ügy is.

Az alpolgármester a kolozsvári Krónika kérdésére kijelentette: „A tábla le lesz véve, és pont”. Majd visszakérdezett az újságírónál: „Normális ön szerint, hogy egy törvénytelenül kihelyezett tábla a helyén maradjon?”

A kolozsvári önkormányzatban is többséget alkotó Demokrata Liberális Párt Kolozs megyei szervezetének elnöke, Daniel Buda azonban határozottan cáfolta, hogy megegyeztek volna az RMDSZ-szel a tábla eltávolításáról. „A történelem nem alku tárgya” – válaszolta a Krónikának Daniel Buda.

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot ez év áprilisában avatták fel újra a román és a magyar kormány közös támogatásával végzett restaurálási munkálatok után. Egy hónappal később a szobor talapzatánál bronztábla jelent meg egy Nicolae Iorga román történésztől származó idézettel: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.” A tábla elhelyezését Sorin Apostu polgármester történelmi jóvátételnek nevezte. A Kelemen Hunor vezette román kulturális minisztérium viszont feljelentést tett az ügyészségen, rámutatva, hogy a táblát a szükséges műemlékvédelmi engedélyek nélkül tették ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X