nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Abszolút értékben és részarányában is csökkent Nagyvárad magyarsága

Csökkent a romániai Bihar megye lakosságának száma a népszámlálás előzetes eredményei szerint: átlagon felüli apadás Nagyváradon tapasztalható, ahol a magyarság aránya a részleges feldolgozás alapján 24 százalék alá esett vissza.

MTI | 2011. december 13.
|  

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete ismertette a népszámlálás adatainak részleges eredményeit, amelyek szerint több vidéki településen nőtt a magyarok részaránya.

A csökkenés főleg a kis- és szórványtelepüléseken figyelhető meg, de Nagyváradon is – írta az erdon.ro nagyváradi hírportál.

A városok lakosságának száma általában csökkent, a megyét pedig 40-50 ezerrel kevesebben lakják, mint tíz évvel ezelőtt.

Nagyvárad lakossága a megyében tapasztalt csökkenési átlagához képest nagyobb mértékben fogyott, a magyarság részaránya is nagyobb mértékben esett vissza. Az adatok jelenlegi feldolgozottsága alapján a korábbi 27 százalékról 23,81 százalékra csökkent a város magyarságának aránya, ami még javulhat a számlálás haladásával.

A csökkenés a külföldre telepedéssel, a Nagyvárad környéki településekre való kiköltözéssel magyarázható, de a magyar közösség kedvezőtlen korfája is rontott az ottani magyarság statisztikai adatain. Ezenkívül asszimilációs veszteség is van, de ennek mértékét még nem lehet még pontosan felmérni, ugyanis ehhez részletesebb adatokra van szükség.

Nagyszalontán 18 ezerről 15 700-ra csökkent a lakosság száma, a magyarok részaránya azonban a korábbi 57 százalékról 58,3 százalékra nőtt annak ellenére, hogy abszolút értékben csökkent a számuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X