nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Korai óvodakezdés, rövidebb tankötelezettség vár a gyermekekre

Míg az óvodáztatás továbbra is hároméves kortól lenne kötelező, a tankötelezettség felső határát tizenhat éves korra módosítaná Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke, Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Edupress | 2011. március 25.
|  

A PISA 2009 elnevezésű fővárosi oktatási konferencián elhangzottak alapján a pedagógusok kérdéséről és a felzárkóztatás módszerét illetően már több ponton is eltér a jelenlegi oktatási államtitkár és az előző Orbán-kormány oktatási minisztereinek véleménye – írja a Magyar Nemzet.

A magyar oktatási rendszer nem csökkenti, hanem erősíti az otthonról hozott hátrányokat – mondta Pokorni Zoltán. Szerinte a PISA eredmények arra világítanak rá, hogy hazánkban a legnagyobb az összefüggés a gyermekek szociokulturális háttere és iskolai eredményeik között. Felvetése alapján ehhez az interakcióhoz kevésbé járul hozzá a szabad iskolaválasztás, amely mára az intézmények szabad gyermekválasztásává alakult.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a megoldást nem a felzárkóztatási osztályokban, továbbá a hétéves kortól való iskolakötelezettségben látja, hanem abban, ha a felzárkóztatás érdekében az óvodáztatást már három-négy éves kortól kötelezővé tennék.
A kis iskolák újranyitásának kérdésével kapcsolatban elmondta, hogy a 8-10 főt oktató intézmények működtetése komoly kockázatot rejt az esélyegyenlőséget tekintve. Továbbá hozzátette, hogy az elkövetkező két-három évben nem lesz elegendő pénz arra, hogy mind a 170 ezer pedagógusnak érzékelhető béremelést adjanak. Szerinte el kell gondolkodni azon, hogy kevesebb, ám sokkal jobban fizetett és motivált pedagógusokat alkalmazzanak az intézményekben.

Hoffmann Rózsa is egyetért a jelenlegihez képest korábban kezdődő, kötelező óvodáztatással, ugyanakkor leszögezte, hogy a fennálló 30-40 ezer férőhely hiánya miatt ez a terv 2012-ben még nem valósítható meg. Az oktatásért felelős államtitkár azt a felvetést is helyesnek ítéli meg, amely szerint a tankötelezettségnek 16 éves korig kellene tartania. A kisiskolák kérdése kapcsán kijelentette, hogy minden gyermeknek tízéves korig lehetőséget adnának a lakóhelyen való tanulásra. Hoffmann Rózsa hozzáfűzte, hogy a pedagóguséletpálya-modell indulására minden bizonnyal 2013 szeptemberében kerül majd sor.

Az előtte felszólalókhoz hasonlóan, Pálinkás József is kiállt a tizenhat éves korig tartó tankötelezettség mellett. Ezen kívül állást foglalt a lehetséges iskolaállamosításokkal kapcsolatban is, amely szerint az államnak ott kell közbelépnie, ahol az önkormányzat nem tudja tovább finanszírozni az oktatást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X