nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyvtári kölcsönzéssel újít a Kindle

Még az idén elindul az új szolgáltatás. Egyelőre a sokakat érdeklő részletekről nem esett szó.

IT café, Barna József | 2011. április 24.
|  

Az idén új szolgáltatással bővíti az e-könyv-olvasójához kapcsolódó szolgáltatásokat az Amazon.com: több mint 11 ezer egyesült államokbeli könyvtárból kölcsönözhetnek e-könyveket a vállalat ügyfelei. A lehetőséggel mindazok élhetnek majd, akik rendelkeznek Kindle készülékkel és/vagy használják a számítógépekhez, tabletekhez és okostelefonokhoz ingyenesen elérhető Kindle alkalmazást.

A részletekről a cég sajtóközleménye hallgat, pedig az ördög ebben az esetben is ezekben rejlik. Egyelőre nem tudni sem azt, hogy mely kiadók könyvei lesznek kölcsönözhetők, sem azt, hogy mennyi időre és legfeljebb hány alkalommal – már ha lesz egyáltalán ilyen korlátozás.

Ez a kérdés azóta van napirenden, amióta az egyik nagy angol-amerikai könyvkiadó, a HarperCollins március elején bejelentette: a korábbi gyakorlattal szakítva 26 alkalomban limitálja az általa forgalmazott elektronikus könyvek könyvtári kölcsönzéseinek megengedett számát. Ahhoz, hogy egy könyvtár ennél többször tudja kikölcsönözni az adott e-kötetet, újabb példányt kell vásárolnia.

A lépés tiltakozáshullámot indított az amerikai könyvtárak körében, voltak olyan intézmények, amelyek a kiadó könyveinek bojkottjával fenyegettek. Az ellenzők szerint nem indokolható a kölcsönzések számának korlátozása: a könyvtárak mindeddig örökös jogot kaptak a nyomtatott könyvek kölcsönzésére, az elektronikus kiadások esetében sincs ok a változtatásra. A kiadó azonban azt mondja: e gyakorlat átmentése a digitális verziókra az e-könyv-üzletet rontaná.

Azt tehát egyelőre nem tudni, hogy az Amazon Kindle Library Lending szolgáltatás esetében lesz-e hasonló korlátozás. Azt viszont igen, hogy lehetőség lesz arra, hogy az olvasók a kölcsönzött elektronikus kötetekbe könyvjelzőket helyezzenek el és jegyzeteljenek. Ezek a Whispersync rendszeren keresztül eltárolódnak, és ha a felhasználók újra kikölcsönzik a munkát vagy megvásárolják azt, ismét látni fogják az elmentett beállításokat, jegyzeteket (míg más kölcsönzők természetesen nem).

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X