nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyvhét 2014

Megnyílt a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok budapesti eseménysorozata a Vörösmarty téren. A rendezvényt megnyitó Spiró György Kossuth-díjas író azt hangsúlyozta: a jelen korban a szépirodalom az egyetlen megbízható emlékezetünk.

MTI | 2014. június 14.
|  

A Csirkefej, a Fogság és az Ikszek szerzője beszédében felidézte, hogy az utóbbi időben rákényszerült könyvtára szelektálására, megdöbbenésére azonban a tudományos könyvektől vált meg könnyebben szemben a szépirodalmi művekkel. „Egyenként vettem a könyveket a kezembe, és olykor hosszas tépelődés után döntöttem a sorsukról. A múltam jelentős részétől búcsúztam” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a szépirodalmat akkor is megtartotta, ha tudta, már nem fogja többet a kezébe venni.

„Azt tartottam meg, ami nemcsak az értelemre hat, hanem az érzelemre is. Ami részvétet kelt, megríkat és megnevettet. Megtartottam a mesét és barbár módon kidobtam a tudományt. A szépirodalom – beláttam – a mi egyetlen megbízható emlékezetünk” – mutatott rá.

Az írói munkáról szólva megjegyezte, hogy az írók is a hagyományra építenek, minden mű kollektív munka eredménye. „Helytelenítem, hogy a szerző neve ott szerepel a címlapon, miközben a neves és névtelen szerzőtársakat száműzzük a címlapról” – mondta.

Spiró György
Spiró György
(Forrás: MTI / Bruzák Noémi)

A mese élvezésére kellene megtanítani a fiatalokat, nem a bugyuta életrajzokra meg a bárgyú ideológiákat sulykolni – hangoztatta, hozzátéve, hogy ezekkel csak emlékezet nélküli generációkat lehet nevelni. „Évtizedekig elhúzódó szellemi polgárháború idején a szépirodalom az egyetlen emberhez méltó műfaj” – vélekedett, hozzátéve, hogy abból, ami fontos, előbb-utóbb úgyis mese lesz.

Zentai Péter László, a programsorozatot szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója beszédében a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás ünnepének nevezte a 85. születésnapjához érkezett könyvhetet. Felidézte, hogy a könyves rendezvényt alapítása óta minden évben megtartották, csak egy alkalommal, 1957-ben nem, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból elmaradt az Ünnepi Könyvhét. Kiemelte: a magyar irodalom egységét tudták megjeleníteni azzal, hogy az országos rendezvényt Szegeden a vajdasági, Kossuth-díjas Végel László nyitotta meg, a budapesti központi rendezvényt pedig Spiró György.

Megnyílt a Könyvhét
Megnyílt a Könyvhét
(Forrás: MTI / Bruzák Noémi)

Az idei eseménysorozatra 335 könyvújdonságot jelentetett meg 83 hazai, illetve 11 határon túli kiadó. A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjén a fővárosban 147 pavilonban mintegy 200 kiadó kínálja termékeit. Az idén is mintegy 80 vidéki település csatlakozott az ünnepi könyvhéthez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X