nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyv a jász viseletről

A jász viselet a 18-19. században élte virágkorát, de az I. világháborút követően teljesen kiszorult a használatból, és lassan feledésbe merült.

MTI | 2013. április 27.
|  

Ismét megjelentetik a jászok viseletét bemutató könyvet a népcsoport idei nyári, Jászberényben tartandó világtalálkozójára – közölte Bathó Edit, a kiadó Jász Múzeumért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a jászberényi városi múzeum vezetője kedden az MTI-vel. A tervek szerint a könyv második, bővített, javított kiadása a Jászsági Füzetek című sorozat 50. köteteként kerül ki a nyomdából. A B/5-ös formátumú, keménytáblás, mintegy 220 oldalas, 150 fekete-fehér és színes fotót tartalmazó könyv teljes áttekintést és összefoglalást ad a jász viselet mintegy 700 éves történetéből – mondta a szakember.

A könyv egyben útmutatóul szolgál a 21. századi jász viselet, így az alapanyagok, a varrás, a kiegészítők és a viselési mód megismeréséhez. A kötetben közzéteszik az egyes viseleti darabok kicsinyített részlet- és alkatrészrajzait, látványterveit, amelyek segítséget nyújthatnak a viseletek elkészítéséhez. Bathó Edit elmondta: a jász viselet a 18-19. században élte virágkorát, de az I. világháborút követően teljesen kiszorult a használatból, és lassan feledésbe merült. Ennek az állapotnak a megszüntetésére a jászkun redemptio, azaz a jászkun önmegváltás 250. évfordulójának 1995-ben történt megünneplése adott jó alkalmat.

Az elmúlt 18 év alatt varróműhelyek alakultak, és megteremtődtek viselésének alkalmai is. A jász viselet napjainkban a reneszánszát éli, egyre gyakrabban esküszik jász viseletben a menyasszony és a vőlegény, vagy csak a lakodalomban éjfélkor öltik magukra a jász menyecske-, illetve az úgynevezett újemberruhát. Tárgya lett az ajándékozásnak is, mind többen készíttetnek és adnak ajándékba főkötőt vagy teljes jász viseletet – mondta a néprajzos szakember.

A jászok viseletének első monografikus összefoglalása 2004-ben látott napvilágot, és végigkísérte a viselet fejlődésének korszakait, bemutatta az öltözet jellegzetes darabjait, szólt a 20. század eleji megszűnéséről és az 1990-es években történt feltámasztásáról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X