nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elindult az Etnofolk honlap

Etnofolk címen Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia néprajzi intézetei a népi kultúrával foglalkozó portált indítanak az Európai Strukturális Alap támogatással. Csütörtökön 10 tablóból álló kiállítás nyílt az eddig végzett munkáról az MTA BTK Zenetudományi Intézetében.

MTI | 2013. december 1.
|  

Szilágyi Zsolt, az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta az MTI-nek, hogy az intézet 2011 és 2014 között konzorciumi tagként részt vesz az Etnofolk projektben.

A négy közép-európai ország – Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia – néprajzi intézetei egy olyan internetes portál létrehozása érdekében fogtak össze, amely egyrészt hozzáférést ad a népi kultúrával foglalkozó képi, hangzó és audiovizuális tartalmakhoz, másrészt a népi kulturális örökség hasznosításához is számos információt bocsát az érdeklődők rendelkezésére.

A www.etnofolk.eu címen elérhető honlapon, amely most tesztüzemmódban működik, 2014 áprilisától 130 ezer képet, információt találhat meg az érdeklődő hat nyelven, az angol és a német mellett mind a négy résztvevő ország nyelvén. Kiderül a portál információiból az is, hogy milyen a rétes Szlovákiában és milyen Magyarországon és milyen sajtot készítenek a szlovének. Informálódhat a turista a fesztiválokról, a népi iparművészek kiállításairól vagy akár a busójárásról, de ugyanilyen hasznos lesz a portál a múzeumi szakembereknek, tudományos intézményeknek – sorolta a főmunkatárs.

A most megnyíló kiállítás kiemelt témák – mint a népi építészet, népművészet, népszokások, kézművesség – köré építve nyújt ízelítőt a portál számára összegyűjtött tartalmakból mind a négy országból. A közös munkával létrehozott kiállítást a többi partnerintézmény országaiban is bemutatják – tette hozzá Szilágyi Zsolt. A tárlatot Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X