nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kitárja kapuit a nyilvános könyvtár

Számos múzeum és kiállítóhely mellett Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo könyvtár is megnyitja kapuit szombaton a baranyai megyeszékhelyen a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében.

MTI | 2013. június 20.
|  

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szepesy Ignác utca 3. szám alatti épület látogatói a különleges könyvgyűjtemény mellett megtekinthetik a felsőoktatási intézmény történetét bemutató kiállítást, a Mária-tisztelet kialakulásának történeti hagyományai – 300 éves a máriagyűdi kegyszobor című, valamint a nyomdászat 15-19. század közötti történetét feldolgozó tárlatot. A könyvtárban a tárlatvezetések óránként, minden egész órában kezdődnek, az utolsó 23 órakor indul.

A gyermekeknek foglalkozásokat, könyvkészítést, nyomdázást, kódexszínezést szerveznek. Az érdeklődők meghallgathatják a Janus Pannonius Gimnázium Kamarakórusának műsorát és Lantosné Imre Máriának a Mária-kultusz a Pécsi Egyházmegyében című előadását.

A Klimo György pécsi püspökről elnevezett könyvtár volt az első nyilvános bibliotéka Magyarországon 1774-ben. A 35 ezer kötetet, köztük nyolc kódexet, számos középkori ősnyomtatványt és 17 ezer kötetnyi, 1851 előtt készült művet őrző egykori püspöki, ma egyetemi könyvtár kizárólag idegenvezetéssel tekinthető meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X