nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Értékes kötetet ajándékozott el II. János Pál

Egy azték kódex miatt keletkezett feszültség II. János Pál pápa és a vatikáni könyvtárosok között a Corriere della Sera című napilap kutatásai szerint.

MTI | 2011. február 28.
|  

Páratlan kicset vitt magával ajándékba az 1990-ben Mexikóba látogató katolikus egyházfő: egy azték kódexet szolgáltatott vissza a közép-amerikai államnak. Az egykori indioszok gyógynövényeirôl szóló Libellus de medicinalibus Indorum herbis így ért haza. A tudományos művet bennszülött orvos írta 1552-ben, kódexbe foglalt latin fordítása a spanyol udvarhoz került, innen pedig a Barberini család híres római könyvtárába. 1902-ben jutott a vatikáni könyvtár polcaira.

II. János Pál szimbolikus könyvet juttatott vissza Mexikóba: az értékes ajándék után két évvel újraindult a Mexikó és a pápai állami közötti diplomáciai kapcsolat. A döntés azonban a vatikáni könyvtárosok heves tiltakozását váltotta ki – rekonstruálta a húszéves eseményeket a Corriere della Sera szentszéki tudósítója. A napilap értesülései szerint a bibliotékát vezető bíboros, a spanyol Antonio Maria Javierre minden eszközzel megpróbálta lebeszélni a pápát a precedens nélküli „bőkezű” ajándékozásról. A bíboros a könyvtár szabályzatára emlékeztetett: a világ egyedülálló köteteinek védelmére.

II. János Pált nem sikerült eltántorítani, a kódexet azóta is a mexikói nemzeti múzeum őrzi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X