nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felújítanák a debreceni zsinagógát

A Pásti utcai zsinagógában a zsidó szokásokat mutatnák be a látogatóknak, valamint a debreceni hitközség központi épületének emeleti szintjén zarándokszálláshelyet alakítanának ki.

MTI | 2012. december 14.
|  

Két vallási közösség és két önkormányzat fogott össze az északkelet-magyarországi zsidó kulturális örökség emlékhelyeinek megmentése érdekében, az érintettek egymilliárd forintos európai uniós pályázat segítségével indítanának több helyszínen kulturális és turisztikai fejlesztéseket. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen és Mád önkormányzata által benyújtott pályázatban nemcsak épület-felújítások, hanem idegenforgalmi és oktatási programok is szerepelnek.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több üres vagy funkcióját vesztett zsinagóga, pusztuló zsidó temető áll. Az EMIH javaslatára közös program készült, amelynek legfőbb célja, hogy a több százéves magyar-zsidó együttélés kulturális és szellemi örökségnek méltó emléket állítson – tájékoztatta a hitközség szerdán az MTI-t. A program egyik kiemelt helyszíne a tokaji borvidékhez tartozó Mád község, amelynek polgármestere, Tatárka József a település kitörési lehetőségét is látja az összehangolt idegenforgalmi fejlesztésben.

Amennyiben a szervezetek megnyerik a pályázatot, Debrecenben a felújítást követően a Pásti utcai zsinagógában a zsidó szokásokat megelevenítő bemutatóközpont kapna otthont. A felújítandó melléképületekben – a mikve, a vágoda és a pince területén – a zsidó szokásokat mutatnák be a látogatóknak, valamint a debreceni hitközség központi épületének emeleti szintjén zarándokszálláshelyet alakítanának ki. A program növelhetné a hátrányos helyzetű észak-magyarországi régió turizmusból származó forrásait és a tervezett bevételek fedeznék a megújult épületek fenntartási és üzemeltetési költségeit is. A pályázat elbírálása várhatóan 2013 elején történik meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 GoldziherOrient 2012. december 16. 13:18

@Pesta:

Dr. Freud lässt grüßen... :D

2 Annie 2012. december 14. 23:11

"magyar-zsidó együttélés"

a zsidó az nem magyar?

1 Pesta 2012. december 14. 16:15

Már épp hőbörögtem volna, hogy mi ez a sok bulvárhír, aztán újra ránéztem a címre. Elsőre úgy olvastam: felgyújtanák.

Mentségemre legyen mondva, kettővel a Puncicsődületról szóló magvas cikk alatt jött a hírfolyamban.

Információ
X