nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Így gügyögtök ti
Kísérletezzen a gyerekével!

Ne aggódjon, a gyereknek nem eshet bántódása: a kísérleti alany Ön lesz, a gyerek csak eszköz!

nyest.hu | 2015. február 6.
|  

A dajkanyelvről már korábban is írtunk: ez az a nyelvváltozat és beszédmód, melyet a felnőttek a gyerekekhez szólva használnak. Vannak, akik szerint a dajkanyelv jellemzői (lassabb tempó, magasabb hang, szűkebb szókincs) segítik a nyelvelsajátítást, mások tagadják ezt. (A dajkanyelv megléte sok kultúrára jellemző, de nem mindegyikre.)

Nemrégiben egy japán kutatás azonban úgy találta, hogy félreismertük a dajkanyelvet. Egy kísérletsorozat eredményeképpen azt állapították meg, hogy a kísérleti alanyok a babákhoz kevésbé tisztán beszélnek (kevésbé artikulálnak), mint amikor a kísérletvezetőhöz szólnak. Ha tehát a dajkabeszéd hasznos is a nyelvelsajátítás szempontjából, ez sejthetően nem azért van, mert „tisztább” lenne.

Kísérletezzen a gyerekével!
Forrás: Wikimedia Commons / Bundesarchiv, Bild 183-1984-0807-017, Grubitzsch (geb. Raphael), Waltraud / CC BY-SA 3.0

Magyar kutatók is szeretnék vizsgálni, hogy a magyar szülők miként beszélnek gyermekeikhez. Éppen ezért a Facebookon felhívást tettek közzé: aki szívesen részt venne ilyen kísérletekben, mailben jelentkezhet. Sőt, az se baj, ha nincs gyereke: a kutatókat az is érdekelheti, hogyan beszél kutyájához, macskájához, tüskés pikójához! Ne szalassza el az alkalmat, kerüljön be a tudománytörténetbe!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X