nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kisebbségi nyelvek védelmére szólít fel tagállamokat az Európa Tanács

Kisebbségi népcsoportok nyelveinek jobb védelmére szólította fel csütörtökön két tagállamát – Ciprust és Örményországot – az Európa Tanács (ET).

MTI | 2009. szeptember 25.
|  

A strasbourgi székhelyű intézmény független szakértői csoportot bízott meg annak megvizsgálásával, hogy miként alkalmazzák e két országban a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának előírásait. A szakértők megállapításai alapján az Európa Tanács miniszteri bizottsága nevében közzétett állásfoglalás mind Ciprust, mind Örményországot a helyzet javítására szólította fel.

Ciprustól azt várja Strasbourg, hogy alakítson ki strukturált politikát az ottani örmények, valamint maronita arabok nyelvének védelmére és támogatására. Az ilyen célokat szolgáló kormányzati pénzeket célzottabban és átláthatóbban kellene felhasználni – tették hozzá.

Az ET szerint javítani kell Cipruson a maronita arabok középfokú oktatását, a nyelvoktatást és az ilyen nyelvű tanárok képzését.

A strasbourgi összeurópai intézmény megítélése szerint Örményországban a tanárképzés és a tananyag-ellátottság nem biztosított megfelelően semmilyen oktatási szinten az asszír, a yezidi és a kurd népesség körében.

Emellett – hangsúlyozták – az örmény hatóságoknak még biztosítaniuk kellene a regionális, illetve kisebbségi nyelvek használatát a bírósági eljárásban. Jobban kellene megjelennie az asszírok és a görögök nyelvének a rádióban, illetve az asszírok, a yezidik és a kurdok nyelvének a televízióban.

Az Európa Tanács megállapításaiból kikényszeríthető további lépések nem következnek, de a 47 tagállamot tömörítő strasbourgi szervezet szavának tekintélyes erkölcsi súlya van. Az ET a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának tárgykörében számos nemzetközi egyezményt dolgozott ki – köztük a kisebbségi nyelvvédelemről szólót –, és rendszeresen igyekszik szembesíteni tagállamait ezen okmányok előírásaival.

Információ
X