nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kik pályázhatnak?

Honnan tudjuk meg a szövegből, hogy hány évesek pályázhatnak, ha nincs leírva? Vigyázat, beugratós kérdés!

Fejes László | 2015. augusztus 6.
|  

A szövegértelmezés nem csak akkor okozhat gondokat, ha a mondatok rémesen bonyolultak, mint azokban a szövegekben, melyeket a 444 vár. Egyszerű szöveg is lehet félreérthető, sőt értelmezhetetlen. Judit nevű olvasónk egy ilyen kérdés értelmezésében kér tőlünk segítséget.

Az Anyakanyar oldal rajz- és mesepályázatot hirdet Inspiráló víz címmel. A pályázatra 4 és 14 év közötti gyermekek rajzait várják. Olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelyek kifejezik, hogy mit jelent a pályázó számára a víz. A meseíró pályázatra pedig olyan meséket lehet beküldeni, amelyekben a víz, mint természeti kincs főszerepet kap.

Judit kérdése: Kik pályázhatnak a meseíró pályázatra?

Azt javasoljuk olvasóinknak, hogy mielőtt elolvasnák válaszunkat, próbáljanak maguk válaszolni a kérdésre. Szánjanak rá fél, ha kell, egy percet, és cesak utána folytassák a cikk olvasását!

A helyes válasz: nem tudni, ez ugyanis nem szerepel a szövegben. A mesékkel kapcsolatban a szöveg csak azt tartalmazza, hogy mivel lehet pályázni, azt, hogy kiknek, azt nem. Tehát nem tudhatjuk, hogy kik pályázhatnak.

Judit így okoskodik:

A helyes válasz szerintem 4 és 14 között, mivel nincs odaírva, hogy a meseíróra más szabályok vonatkoznának, mint a rajzra.

A „4 és 14 között” bizonyára azt jelenti, hogy ’4 és 14 év közötti gyerekek’. Judit tehát azt feltételezi, hogy mivel a meseírókkal kapcsolatban nincsenek megadva korhatárok, ugyanazok a korlátozások érvényesek rájuk is, mint a rajzolókra. Lehetséges, hogy ez így is van, de nem ez szerepel a szövegben – abban ugyanis nem szerepel semmi. Okoskodhatnánk úgy is, hogy ha egyszer csak a rajzolókra vonatkozó korhatárok vannak megadva, akkor az azt jelenti, hogy a meseírók korra való tekintet nélkül pályázhatnak. Lehetséges, hogy ez így is van, de nem ez szerepel a szövegben – abban ugyanis nem szerepel semmi. A helyes válasz tehát Judit kérdésére az, hogy nem derül ki a szövegből, kik pályázhatnak a meseíró versenyre. Egy valamiben viszonylag biztosak lehetünk: 4 és 14 év közötti gyerekek mindenképpen pályázhatnak – már ha feltételezzük, hogy nem maradt ki semmi a szövegből, csak rosszul alkották meg őket.

Kik pályázhatnak?
Forrás: Wikimedia Commons / Andrew Hill / CC BY-SA 2.0

Ha csak 4 és 14 év közötti gyerekek pályázhatnának, így lenne célszerű megalkotni a szöveget:

Az Anyakanyar oldal rajz- és mesepályázatot hirdet Inspiráló víz címmel. A pályázatra 4 és 14 év közötti gyermekek jelentkezhetnek. Olyan rajzokkal lehet pályázni, amelyek kifejezik, hogy mit jelent a pályázó számára a víz. A meseíró pályázatra pedig olyan meséket lehet beküldeni, amelyekben a víz mint természeti kincs főszerepet kap.

(A szemfülesek talán azt is észrevették, hogy a mint elől kivettük a vesszőt, hiszen ilyen esetekben nem szabad kitenni.)

Ha a meseírókra nem vonatkozik a korhatáros megkötés, akkor viszont leghelyesebb felcserélni a sorrendet:

Az Anyakanyar oldal rajz- és mesepályázatot hirdet Inspiráló víz címmel. A meseíró pályázatraolyan meséket lehet beküldeni, amelyekben a víz mint természeti kincs főszerepet kap. A rajzpályázatra 4 és 14 év közötti gyermekek jelentkezhetnek. Olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelyek kifejezik, hogy mit jelent a pályázó számára a víz.

Természetesen az is jó megoldás, ha először a rajzpályázatról szólunk, majd a meseíró pályázatnál külön jelezzük, hogy erre nem vonatkozik korhatáros megkötés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2015. augusztus 6. 17:10

@Irgun Baklav: Bocsánat, a pedig természetesen törlendő, véletlenül maradt benne. Javítottam.

1 Irgun Baklav 2015. augusztus 6. 16:50

"Ha a meseírókra nem vonatkozik a korhatáros megkötés, akkor viszont leghelyesebb felcserélni a sorrendet:

Az Anyakanyar oldal rajz- és mesepályázatot hirdet Inspiráló víz címmel. A meseíró pályázatra pedig olyan meséket lehet beküldeni, amelyekben a víz mint természeti kincs főszerepet kap. A rajzpályázatra 4 és 14 év közötti gyermekek jelentkezhetnek. Olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelyek kifejezik, hogy mit jelent a pályázó számára a víz."

Szerintem ilyenkor a "pedig" szót is érdemes egy mondattal lejjebb tenni. ("A mesepályázatra olyan..." és "A rajzpályázazra pedig...".)

Információ
X