nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kik hisznek az összeesküvés-elméletekben?

Egy vizsgálatból az derült ki, hogy a politikai szélsőségek képviselői hajlamosabbak hinni az összeesküvés-elméletekben, mint a politikai mérsékelt véleményen lévők. De hogy függnek össze a politikai szélsőségek és a konteók?

nyest.hu | 2015. január 27.
|  

A repülők által húzott kondenzcsíkok valójában szétpermetezett mérgező anyagok, biológiai fegyverek? A 2001. szeptember 11-i terrorakció valójában az amerikai kormány megrendelésére történt? Az Apollo-program nem más, mint filmes trükk? A zsidók / az amerikaiak/ az oroszok / a bankok világhatalomra törnek, és a háttérből irányítják az eseményeket? – Biztos ön is hallott már ezekről az elképzelésekről. Egy közös van bennük: mindegyik összeesküvés-elmélet.

A különböző összeesküvés-elméletek, azaz a konteók nagyon közkeletűek, sokan hisznek bennük. Talán azért lehet ez így, mert átfogó, de egyben egyszerű világmagyarázattal szolgálnak. Ráadásul az összeesküvés-elméleteket nem lehet cáfolni, megdönthetetlenül igazak azoknak a szemében, akik hisznek bennük – számukra ugyanis minden cáfolat a feltételezett összeesküvés része. De kik hajlamosak inkább arra, hogy efféle elméletekben higgyenek? – A The Week magazin egy, az amszterdami egyetemen készült kutatásról számolt be ezzel kapcsolatban.

Jan-Willem van Prooijen és munkatársai arra jutottak, hogy politikai extremitások felé hajlók inkább hisznek az összeesküvés-elméletekben. Tanulmányukat a  Social Psychological and Personality Science című tudományos lapban közölték.

Mind a jobb-, mind pedig a baloldali szélsőségek hívei nagyon erősen és mereven ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez, hiteikhez. Ez pedig ahhoz vezet, hogy számukra az általuk vallott ideológia válik az egyetlen olyanná, amely megoldást jelenthet a társadalom problémáira. Ez pedig arra sarkallja őket, hogy a világban zajló, néha érthetetlen eseményeket valamilyen egységes összeesküvésnek tulajdonítsák. 

Van Proojen és munkatársai négy vizsgálatot készítettek: hármat Hollandiában és egyet az Egyesült Államokban. Az utóbbiban 185 fő vett részt, akiket egy online toborzáson szélsőjobb- vagy szélsőbaloldalinak találtak egy skála segítségével. A résztvevőknek hat, a gazdasági válsággal kapcsolatos, összeesküvésre utaló állítást kellett megítélniük abból a szempontból, hogy mennyire értenek egyet azokkal. Az állítások például ilyenek voltak: „A mostani gazdasági krízis a bankok és korrupt politikusok összeesküvésének köszönhető”. A kutatók hipotézise igazolódott: valóban mind a két politikai szélsőség képviselői hajlamosabbak egyetérteni az összeesküvés-elméletekkel, mint a politikai mérsékelt állásponton lévők. 

Föntről mérgeznek minket
Föntről mérgeznek minket
(Forrás: Wikimedia Commons / Teplice, Ústecko / CC CC0 1.0)

A Hollandiában készült reprezentatív vizsgálatban 1010 választó vett részt. Egy 11 fokozatú skálán kellett elhelyezniük magukat a politikai jobb- és baloldal között, majd egy állítással kapcsolatosan kellett megmondaniuk, hogy milyen mértékben értenek vele egyet. Az állítás így szólt: „A társadalmi problémák többsége könnyen megoldható volna korrekt politikával”. Ezek után hat közismert összeesküvés-elméletet kellett osztályozniuk egy hét fokozatú skálán aszerint, hogy mennyire tartják azokat valószínűeknek. 

Ebből a vizsgálatból is hasonló eredmények születtek, mint az amerikaiból. A politikailag szélsőséges nézeteket vallók hajlamosabbak úgy gondolkodni, hogy a társadalom problémáira léteznek egyszerű megoldások. Ráadásul a szélsőségesek sokkal inkább hajlamosak egyetérteni az összeesküvés-elméletekkel.

A kutatók szerint a konteók szervesen épülnek be a politikai szélsőségesek gondolkodásába. Ennek az az oka, hogy egyszerű, világos értelmet akarnak tulajdonítani a világ sokféle eseményének. Ha pedig megtaláltak egy ilyen elméletet, megszűnik az igényük arra, hogy többféle forrásból tájékozódjanak (hiszen azok félrevezetőek!), így kizárólag az ő véleményüket osztóktól tájékozódnak. 

Forrás

Who falls for conspiracy theories?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
18 Fejes László (nyest.hu) 2015. augusztus 19. 16:08

@Akva: Tudjuk, de a mi feladatunk pont az, hogy elaltassuk az emberek éberségét. Mit gondolsz, miért reklámoznak annyit a gyógyszergyárak a nyesten? ;)

17 Akva 2015. augusztus 19. 15:38

A kérdés ilyetén felvetése hülyeség. A történelemből tudjuk, hogy léteztek összeesküvések. Aki azt hiszi, hogy már nem léteznek, annak elemi realitásérzéke sincs. Aki viszont minden összeesküvés tippet készpénznek vesz, az is hülye. Az ikertornyok ledöntésésről TUDJUK, hogy a CIA-nak voltak információi, de nem avatkozott közbe. Hogy ez végzetes balfékség volt-e, vagy jól kiszámított taktika, illetve hogy csak a CIA illetékeseinek volt ebben szerepe, vagy magasabb politikusi köröknek is esetleg az elnökig bezárólag, annak az eldöntésére nincsenek megbízható információink, de aki ezeket a Vietnami háború már nyilvánosságra hozott részleteinek ismeretében is alapvetően kizárja, annak sincs realitásérzéke.

Az összeesküvés teljes kizárása ugyanolyan ostobaság, mint a benne való feltétlen hit. A gyanakvás egészséges, és mindent meg kell tenni érte, hogy végül kiderüljön, mi történt. Már az is biztos, hogy Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek. Ez a vád bizony összeesküvés volt. Nem elmélet, hanem gyakorlat.

16 Untermensch4 2015. január 29. 16:55

@hunilewraölatum: akinek az egyenruháját színházi frakkból szabták az nem is volt katona csak színész?!

Az egyenruha vagy az ember tesz esküt?

15 rdos 2015. január 29. 16:32

Tessék mondani. Az összeesküvés, vagy elmélet, hogy ugyanazért, amit a 2.vh elején 39-41 ben Németország és a SzU elkövetett (Lengyelország és további 5-6 állam lerohanása), a németek azonnali hadüzenetet kaptak az angoloktól, franciáltól, a szojveteket meg ugyanezért kizárták a népek akkori szövetségéből. Hadüzenet a Szu ellen fel sem merült. 1939. október 6-án végetérhetett volna az európai háború, ha a szövetségesek úgy akarják. Nem úgy akarták. Ez összeesküvés, vagy elmélet?

www.masodikvh.hu/hadszinterek/kronologia/30-1939

14 menasagh 2015. január 29. 15:11

Nem vagyok az összeeskűvés híve, viszont vallom, hogy szél fúvatlan nem indul.

Naszóval, azt nem hiszem, hogy az amerikai ikertornoykat az amerikai állam romboltatta le viszont azt hiszem, hogy az amerikai állam keretén belül működő titkosszolgálatok tehettek rólla....vagyis visszavaezetve ha nem is direkt de az állam a felelős....és ez így van mindennel.

13 hunilewraölatum 2015. január 29. 13:58

@Untermensch4: melyikük viselt osztrák egyenruhát?

12 Untermensch4 2015. január 29. 11:28

@hunilewraölatum: formailag viszont esküt tettek korábban ami alól saját magukat mentették fel. Ily módon aki közülük osztrák egyenruhát viselve tulajdonképpen dezertőrként kezdte az azért nem lepődhetett meg nagyon. Ez hasonló mint ahogy már nato-tagként még mindig be volt zárva az a fickó aki a nato-nak kémkedett az oroszokról korábban. Úgy egyébként az "önvédelmi" moralizálós szemlélet miatt volt az a hiba hogy amikor lett volna lehetőség elfoglalni bécset nem tették. Nehezítette volna a nemzetközi jogi elismerést. Tanulság: legközelebb vagy vitathatatlanul erős hadseregünk vagy olyan hatékony külpolitikusaink legyenek mint a románoknak :)

11 hunilewraölatum 2015. január 29. 10:02

@blist: csakhogy Magyarország kihirdette az önállóságát (teljesen jogosan, a magyar országgyűlés által), így az osztrák uralkodóház nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is méltatlanná vált, hogy hűséget követeljen.

az aradiak tettei az agresszor osztrákia elleni önvédelem volt.

10 blist 2015. január 28. 09:40

@hunilewraölatum: Hirtelen csak egy érvedre térnék ki. Az aradi 13 elleni felségárulás vádja nem az önvédelmen alapult, hanem azon, hogy fegyvert fogtak a császár ellen, akinek szolgálatára korábban felesküdtek. Akik nem tettek ilyen esküt, azok nagy része jóval olcsóbban megúszta.

9 blist 2015. január 28. 09:35

@Karuso: Ide is kellene egy "Like" gomb. :)

8 biboros 2015. január 28. 08:02

Kerozinnal szennyezik a vecsési savanyú káposztát!

A turista forgalmat korlátozni kell, végső cél a rokoni kapcsolat vagy sürgősségi szállítás lenne.

A légtér nem közlekedési terület, hanem a bio-öko szféra élő része, így állat és természet barátok nem foglalhatnak repülöjegyet

7 Untermensch4 2015. január 27. 23:39

@hunilewraölatum: van a skála két végpontja, egyik a "nekem van igazam, minden összeesküvés/ez egy összeesküvés". A másik az "ááh, ne is foglalkozz vele ez csak összeesküvés-elmélet /lekezelő hangsúly/". A legtöbb téma amin ezen végletek emberei össze tudnak veszni, a kettő közötti zónában van.

Ne aggódj, neked trükkből összesküvéssé fog válni a pszichológia, amint szakember rád néz :)

6 Karuso 2015. január 27. 23:20

Köszönöm, hogy te is bizonyítottad a fentiek igazságát, hunilewraölatum.

5 hunilewraölatum 2015. január 27. 22:56

a pszichológia meg csak egy trükk.

4 hunilewraölatum 2015. január 27. 22:53

"A totális diktatúrák által szervezett koncepciós perek nem egyszer a vádlottak összeesküvésének kiagyalt elméletén alapultak."

a két dolog ott válik szét, h a vádlott mindig konkrét ügyön alapuló vád vádlottja vagy hasraütésszerűen koncepciózusan vádlott.

.

ezért is koncepciózus volt az aradiak pere, mert monarchának nem tartoztak alá (felségárulás vádja alaptalan), hanem a monarchát lett volna ok perbe fogni, lett volna ellene vád*, mivel ausztria támadta meg Magyarországot. az Aradi 13 önvédelmet folytatott, Magyarországot védelmezte a zsarnok abszburgundiana terrorrendszere ellen.

ha ezt a nyugat nem képes felfogni, történelmében így oktatni!!! akkor hogyan lenne képes igazságos rendszerre? a nyugati rendszer egy hazugsághalmaz!

*abszolutista terror

.

koncepció alapján nem lehet senki ellen pert indítani. melyik az a rendszer amelyik mégis megteszi? a nyugati és az iszlám állam (meg a többi fasiszta rendszer a világon). és olyan otrombán ostobán hogy telepofázzák vele a tévét. telepofázzák vele az enszt. telepofázzák vele a youtube-ot. és ezen majomkodnak az eu-gyűléseken. ezen kaszálnak a tőzsdén. forog a gép! 9nmagától forog a masina!

erről már a tizeszava is beszél

hazug tanuságot ne tegyél felebarátod ügyében.

.

hát, ilyen keresztény volt az inkvizíció

és ennyire néznek titeket felebarátjuknak akik nektek hazudnak.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X