nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kik tanulták meg az Avatar nyelvét, a na'vit?
Nyelvtanulás, vagy menekülés a fantázia világába?

Az Avatar című filmet lassan két éve mutatták be. A kifejezetten a filmhez készített na’vi nyelvet azóta már több százan megtanulták, vagy legalábbis tanulgatták. De vajon kik ők?

nyest.hu | 2011. október 1.
|  

Két évvel James Cameron sikeres 3D-s filmjének bemutatója után a film számára készített na’vi nyelvnek már egy kialakult rajongótábora van, csakúgy mint a leghíresebb filmes mesterségesen alkotott nyelvnek, a StarTrek klingonjának. Egy antropológus internetes kutatásban igyekezett megfejteni, hogy kik veszik a fáradságok, hogy megtanulják ezt a nem is olyan egyszerű nyelvet.

Az interneten közzétett kérdőívére az első 8 óra alatt ötven válasz érkezett. Ráadásul a lelkes na’vi beszélők azonnal segítettek is, és hét nyelvre lefordították az eredetileg angolul készült kérdőívet. A hét nyelv között volt természetesen maga a na’vi is.

Végül 293 rajongó válaszolt a kérdésekre, köztük tízen na’vi nyelven. A különböző szintű na’vi beszélők 62 százaléka 15 és 24 év közötti korú, a legfiatalabb na’vi tanuló egy tíz éves kislány volt, akinek az egész családja a na’vi nyelv elkötelezettje. A válaszadók 38 különböző országot képviseltek, és 72 százalékuk volt férfi.

A na’vi beszélők 8 százaléka nem is szereti magát a filmet. A na’vi beszélők többsége a www.learnnavi.org honlapján keresztül tanulta a nyelvet, a második legnépszerűbb tanulási segédeszköz pedig a YouTube volt.

Nyelvtanulás, vagy menekülés a fantázia világába?
Forrás: wikimedia commons

És hogy miért tanulják meg az emberek ezt a mesterséges nyelvet? Az egyik válaszadó szerint: „Pandora [a na'vik által lakott filmbeli hold] minden szempontból jobb, mint a Föld. Akárhányszor nézem az Avatart, mindig az eszképizmus és a boldogság érzése hat át, mintha Pandorán lennék. A nyelvet nem ismerem túl jól, de segít abban, hogy na'vinak érezzem magam.”

Forrás:

Kelowna Capital News: Connecting to language of Avatar

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2011. október 1. 12:35

Én még leírtam volna, hogy ez a nyelv milyen típusba sorolható.

Lásd: elmexicano2010.blogspot.com/2011/09/hajlito-ragaszto-elszigetelo-bek

Információ
X