nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagyon szeret minket a világ (fordítani)
Kik a legtöbbet idegen nyelvre fordított magyar írók?

A könyvek fordításainak nemzetközi statisztikája szerint a magyar a 18. leggyakoribb forrásnyelv. Vajon kik a legtöbbet idegen nyelvre fordított magyar írók?

Péli Péter | 2011. december 15.
|  

A magyar nyelv kulturális szempontból igen szerencsésnek mondhatja magát. Ha 15 millió magyarul beszélővel számolunk, akkor a magyar nagyjából a 60. legnagyobb nyelv, ennek ellenére a nyelvünk a 18. leggyakoribb forrásnyelv könyvek fordításait tekintve.

Az UNESCO Index Translationum adatai szerint az utóbbi harminc évben Kertész Imrét és Márai Sándort fordították legtöbbször idegen nyelvre. Jelen pillanatban a két szerző szinte osztozik az első helyen, a két író műveiknek 215, illetve 213 fordítását jegyzik az elmúlt harminc évben. Ez egyben egy már-már ideális egyensúlyt mutat a magyar irodalom nemzetközi és helyi megítélése között is. A Helikon kiadó egyik felmérése szerint Márai Sándor (1900-1989) a legnépszerűbb magyar író a hazai olvasók között, míg Kertész Imre 2002-es Nobel-díja az ő jelentős nemzetközi elismertségét igazolja.

Valójában mindkét szerzőt csak az elmúlt 10-15 évben kezdték el idegen nyelvre fordítani. Márai esetében azért, mert műveinek magyar kiadásához sem járult hozzá az író a szocializmus megdőlése előtt, Kertész művei pedig magával a Nobel-díjjal váltak igazán keresetté, és így nagy számban fordítottá is.

A két íróról sok nyelven található wikipédia szócikk. Kertész esetében 50-nél is több nyelven, de Márairól is legalább 29 nyelven olvashatunk. Összehasonlításul érdemes megemlíteni, hogy Petőfi Sándorról 35, Arany Jánosról pedig 19 nyelven találhatunk szócikket a wikipédián.

Márai szobra Kassán. Hazánkban és nemzetközi szinten is népszerű.
Márai szobra Kassán. Hazánkban és nemzetközi szinten is népszerű.
(Forrás: wikimedia commons)

A tíz leggyakrabban fordított magyar szerző listáján szerepelnek még olyan huszadik századi klasszikusnak mondható magyar írók is, mint Molnár Ferenc (1878-1952) 126 fordítással a harmadik helyen, a 90 éves korában nemrég elhunyt Szabó Magda (1917-2007) a hatodik helyen 78 fordítással, és Kosztolányi Dezső (1885-1936) a nyolcadik helyen 68 fordítással. E szerzők művei, például A Pál utcai fiúk, az Abigél vagy az Esti Kornél címei ismerősen csenghetnek még az irodalomért kevésbé rajongók számára is, a listára felkerült három kortárs magyar író művei azonban már nem tartoznak az általánosan ismert irodalmi alkotások közé.

Esterházy Péter, Konrád György és Nádas Péter neveit ugyan sokan ismerik, konkrét műveikkel azonban már kevésbé tartoznak a népszerű irodalom műfajába. Nemzetközi sikerüket fajsúlyos, komoly és gyakran posztmodern jeleket mutató írásaiknak köszönhetik.

Legtöbbet idegen nyelvre

fordított magyar szerzők

1

Kertész Imre

215

2

Márai Sándor

213

3

Molnár Ferenc

126

4

Esterházy Péter

118

5

Konrád György

106

6

Szabó Magda

78

7

Nádas Péter

74

8

Kosztolányi Dezső

68

9

Hemző Károly

64

10

Lajos Mari

59

Ne feltétlen ijedjünk meg, ha a lista utolsó két helyezettjének neve nem ugrik be irodalmi olvasmányaink emlékei között kutatva. Hemző Károly és Lajos Mari 9. és 10. helye a magyar kultúra nemzetközi népszerűsítésének egy másik ágához tartozik. A szerzőpárosként is gyakran együttműködő házaspár könyveinek fordításai ugyanis a magyar konyha ízvilágát tolmácsolják más nyelvek népei felé.

Forrás

Index Translationum

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 szlagy1 2021. február 26. 17:19

Én ebből a 10-ből szívesen kivenném Esterházyt, Nádast, Konrádot, Hemző Károly (fotográfus...) és Lajos Mari (szakácsnő...), és betenném azon magyar írókat, költőket, akik meghatározzák a magyar irodalmat és kultúrát:

Jókait, Petőfit, Aranyt, Mikszáthot, és Móriczt.

2 prezzey 2011. december 16. 06:35

Lajos Mari receptjei tök jók, már én is gondolkoztam azon, hogy külföldi ismerősöknek Lajos Mari-szakácskönyvet veszek angolul, de a beszerzéssel problémáim akadtak.

1 kergezerge 2011. december 16. 02:00

Majd a föld alá süllyedtem, amikor ezós-keleties érdeklődésű német ismerősöknek rögtön Szepes Mária és Haich Erzsébet ugrott be Magyarországról. :( Kíváncsi vagyok, ők hanyadikok, de nem jönnek be az oldalak.

Információ
X