nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki volt Joan Clarke?

Alan Turing és Joan Clarke a II. világháborúban együtt dolgoztak a náci haderők titkos kódjának a megfejtésén. Jó barátok lettek, sőt: a homoszexuális férfi egyszer meg is kérte a fiatal lány kezét.

nyest.hu | 2014. november 23.
|  

II. világháború, titkosírások, kódfejtők: egy férfi és egy nő története, akiknek a sorsa sok mindenben közös. A közelmúltban mutatták be Nagy-Britanniában az Alan Turing és Joan Clarke életéről szóló mozit, amelynek a címe: The Imitation Game.

Alan Turing nevét már biztosan sokan hallották. Ő az, akitől a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia alapját képező Turing-gépet elnevezték. Turing a II. világháborúban kódfejtőként dolgozott; sikerült feltörnie a németek addig megfejthetetlennek hitt Enigma-kódját. Az utóbbi időben arról is sokat hallani, hogy az igen fiatalon, 1954-ben elhunyt Turing homoszexuális volt, és ezért el is ítélték – nemrégiben kapott csak kegyelmet. De ki volt Joan Clarke?

Joan Clarke Turing munkatársa volt, szintén zseniális kódfejtő a II. világháború alatt. Őróla is elmondható, hogy rengeteg életet mentett meg a munkájával, ennek ellenére róla sokkal kevesebbet hallunk és tudunk. Joan Clarke nem volt homoszexuális, az ő legnagyobb hibája az volt, hogy nőnek született, gy ki kellett állnia a korra jellemző szexista megkülönböztetések próbáját. Clarke az egyetlen nő volt, aki a Bletchley Parkban dolgozott, ahol az Enigma kódjának föltörésével foglalkoztak. Ezen kívül közeli barátja volt Alan Turingnak – egészen annak haláláig. 

Alan Turing és Joan Clarke – a filmben
Alan Turing és Joan Clarke – a filmben
(Forrás: The Huffington Post)

Clarke cambridge-i diák volt, amikor a témavezetője javaslatára 1939-ben behívták a kódfejtők iskolájába, a Government Code and Cypher Schoolba (GCCS). Az iskolában kiválóan teljesített matematikából, ennek ellenére teljes értékű diplomát nem kapott – az ugyanis nem járt a nőknek egészen 1948-ig. Amikor elvégezte az iskolát, először csak irodai munkát bíztak rá a Bletchley Parkban, amiért heti 2 fontot kapott – lényegesen kevesebbet, mint egy ugyanolyan beosztású férfi munkatárs. Pár nap után azonban kiderült, hogy a képességei messze jobbak annál, mintsem hogy egy irodában üljön: kódfejtőként kezdett dolgozni.

Az Enigma-projekt keretében a német tengeralattjárók által küldött titkosított üzenetek feltörése volt a feladata. A munka legnehezebb része az volt, hogy az üzeneteket azonnal meg kellett fejteni; munkája nyomán azonnal elindultak bizonyos hadi akciók annak érdekében, hogy a tengeralattjárókat hatástalanítsák.

Joan Clarke történetének romantikus szála is van: a munkája során rengeteg időt töltöttek együtt Turinggal, és mind közelebb és közelebb kerültek egymáshoz. Olyannyira, hogy 1941-ben Turing megkérte a lány kezét, Joan pedig azonnal igent is mondott. Másnap azonban a matematikus bevallotta a lánynak, hogy homoszexuális, és nem sokkal később az eljegyzést felbontották. Ennek ellenére Turing és Clarke közeli barátok maradtak a férfi haláláig.

Az új mozi, a The Imitation Game ezt a történetet dolgozza föl Joan Clarke-ot állítva a középpontba.  

Forrás

Joan Clarke, woman who cracked Enigma with Alan Turing

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X