nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Alan Turingról nevezik el az új intézetet

Alan Turingról, a számítástudomány atyjáról nevezik el a big data kutatásával foglalkozó új brit intézetet.

nyest.hu | 2014. március 21.
|  

Nagy-Britanniában új intézetet hoznak létre, amely a nagy mennyiségű adatok gyűjtésének, rendszerezésének és elemzésének kutatásával, azaz az úgynevezett big data problémáival fog foglalkozni – jelentette a BBC. Az új kutatóközpontot Alan Turingról, az informatika és a számítástudomány egyik atyjáról nevezik el. Működésének öt éves projektjére 42 millió fontot különítettek el. Az intézet céljainak megvalósítására egyetemek és más szakmai szervezetek pályázhatnak.

Az intézet megalapítását George Osborne pénzügyminiszter jelentette be költségvetési beszédében a brit parlament alsóházában március 19-én. Beszédében kiemelte, hogy Alan Turing, a kódfejtő rengeteget tett azért, hogy Nagy-Britannia győztesen kerüljön ki a 2. világháborúból, hazájában azonban a háború után homoszexualitása miatt mégis elítélték. Az ítéletet csak 2013 decemberében vizsgálták felül, amikor is is Turing posztumusz kegyelmet kapott.

Turing a 2. világháború idején titkosszolgálati kódfejtőként segítette a szövetséges erőket a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában. A német haditengerészet korábban megfejthetetlennek gondolt, kódolt üzeneteit fejtette meg, és ezzel valószínűleg százezrek életét mentette meg. Ennek ellenére 1952-ben „súlyos közszeméremsértés” vádjával, a homoszexualitást bűncselekményként definiáló brit törvény alapján elítélték. Az ítélet alól 1954-ben bekövetkezett halála után 59 évvel, 2013-ban kapott kegyelmet.

Alan Turing (1912–1954)
Alan Turing (1912–1954)
(Forrás: Wikimedia Commons)

„Örömmel tölt el, hogy Turing végül királyi kegyelemben részesült” – mondta Osborne. „Így az ő nevét viselheti az új intézet, amelynek célja, hogy a brit számítástudomány a világ élvonalába tartozzon a big data kutatása terén.” A big data kutatása a gazdaság fejlesztéséhez is elengedhetetlen, segíti a vállalatokat abban, hogy jobban fel tudják mérni a fogyasztói piacokat és hatékonyabban tudják szervezni a szolgáltatásaikat. A gazdasági szervezetek szerint az intézet felállítása valóban jó ötlet a kormányzat részéről, azonban azt is hozzátették, hogy maga a kormány nagyobb hasznot húzhat ezekből a kutatásokból, mint a gazdasági szféra.

Forrás

Alan Turing Institute to be set up to research big data

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X