nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki választhat igazgatót és mi alapján?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nagyobb beleszólást kellene biztosítani a nevelőtestületeknek és a szakértőknek az intézményvezetői posztokról való döntés során.

MTI | 2012. április 5.
|  

Mendrey László, az érdekvédelmi szervezet vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek az önkormányzati szervezetekkel, az Országgyűlés szakbizottságával és a parlamenti pártok frakcióvezetőivel.

A PDSZ elnöke a szigetszentmiklósi igazgatóválasztásnál kialakult helyzetre hivatkozva kiemelte: a vezetőválasztás „egy időzített bomba, ami minden tavasszal ketyeg, majd felrobban”.

A szakszervezet első embere felidézte, a rendszerváltás után egy rövid ideig a pedagógusok megkapták a jogot arra, hogy döntsenek, kit szeretnének az intézmény élén látni. Ezt követően azonban – az általa laikusnak minősített – önkormányzatok kezébe adták a kinevezés jogát, a pedagógusoknál véleményezési jogot hagyva.

Mendrey László szerint ugyanakkor egy szakmai testület sokkal kompetensebb, és inkább a szakmai érvek alapján foglal állást.
Az MTI kérdésére, miszerint konkrét jogszabály-módosítást kezdeményeznek-e annak érdekében, hogy a nevelőtestületek visszakapják igazgatóválasztási jogukat, azt mondta: olyan megoldásban gondolkodnak, hogy a fenntartó joga se sérüljön, de a szakértők, szakemberek véleménye is hatékonyan érvényesüljön.


Az, hogy egymást kövessék a botrányok, az égvilágon senkinek sem jó –rögzítette az érdekvédő, hozzátéve ez leginkább a gyermekek érdekei ellen hat.

Mendrey László úgy fogalmazott: a politikának önmérsékletet kellene gyakorolnia, akarja-e, hogy kizárólag hatalmi alapon dőljön el egy oktatási intézmény sorsa, és az aktuális politikai érdekek határozzák meg, ki álljon egy-egy intézmény élén, vagy hajlandóak figyelembe venni a szakma álláspontját. (Az igazgatóválasztásról két jogszabály rendelkezik, a kétharmados önkormányzati törvény és a köznevelési törvény.)

A stop.hu szerdán írt arról, hogy a pályázat érvénytelenítése után jelölt ki iskolaigazgatót a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) a szigetszentmiklósi gimnázium élére. Az iskola eddigi megbízott vezetője, Czita Zoltán azt mondta a honlapnak: az eredményhirdetés kijelölt napján a Nefmi közölte, hogy a pályázatot érvénytelenítik, megbízott vezetőt állítanak az intézmény élére, és új pályázatot írnak ki. Czita Zoltán arról is beszélt, hogy a megbízott igazgató „az erős fideszes kötődésű” Mede Norbert, Kövér László házelnök barátja lett.

Az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-vel azt közölte: valótlan állítás, hogy Mede Norbert jó barátja Kövér László családjának, ezért minden alapot nélkülöz az a következtetés, hogy Mede Norbert az Országgyűlés elnökével ápolt kapcsolata miatt kapta meg az igazgatói megbízatást.

Horváth Péter, a PMIK vezetője szerint a jogszabályoknak megfelelően bízta meg Mede Norbertet április 3-ával a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatói feladatainak ellátásával; a megbízás július 31-ig, az új pályázat eredményes elbírálásáig szól. Kiemelte: a jogszabályoknak mindenben megfelelő döntés született.

Szerdán a gimnázium 23 pedagógusa lemondott osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői tisztségéről, arra hivatkozva, lehetetlennek tartják az újonnan megbízott igazgatóval való együttműködést. Horváth Péter ezt egyfelől a munkaköri kötelezettség megszegésének, másfelől a nyomásgyakorlás megengedhetetlen formájának nevezte.

A gimnázium szülői tanácsa szerdai közleményében azt írta: olyan személyt bíztak meg az igazgatói feladatok ellátásával, akinek a kinevezését sem a tantestület, sem a diákok, sem a szülők nem támogatták, s akinek nincs intézményvezetői tapasztalata. Tiltakozásukat elküldték Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak, Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának, Tarnai Richárd megyei kormánymegbízottnak és Horváth Péternek is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Dvojcse 2012. április 6. 01:45

...A volt iskolám...

Információ
X