nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki mennyit tud a vallásokról?

Jóbról az amerikai lakosság 39 százaléka tudja, hogy ki volt. A pakisztániak vallásáról 68 százalékuknak van tudomása. És Ön hogy teljesítene egy vallási teszten? Próbálja ki most!

nyest.hu | 2014. január 2.
|  

Fel tudná sorolni a tízparancsolatot? Vagy ha azt nem is, felismerné, mely törvények nem tartoznak közé? Ki vezette az egyiptomi kivonulást? Mikor kezdődik a zsidóknál a szombat? Melyik vallás ünnepe a Ramadán? Visnu és Siva melyik vallás istenségei? Többségükben milyen vallásúak a pakisztániak? – Többek között ezek a kérdések szerepelnek egy vallási kvízben, amelynek kitöltésével most nemcsak saját vallási tájékozottságát tesztelheti, de össze is hasonlíthatja azt egy amerikai felmérés eredményeivel.

A teszt az interneten angol nyelven érhető el, tizenöt, a fentiekhez hasonló kérdésből áll. A kérdéseket az amerikai lakosság vallási tájékozottságának felmérésére készítették. Még 2010-ben 3412 véletlenszerűen kiválasztott amerikait kérdeztek meg telefonon keresztül – angol, illetve spanyol nyelven. Az online teszt kitöltése után az olvasó ennek a felmérésnek az eredményeivel hasonlíthatja össze saját teljesítményét.

Siva – Melyik vallás istene?
Siva – Melyik vallás istene?
(Forrás: Wikimedia Commons / Deepak Gupta / CC BY-SA 2.0)

A kvíz végén ugyanis kérdésekre lebontva megkapjuk, hogy az átlagos amerikaiak, a katolikusok, a protestánsok, a mormonok stb. hány százaléka válaszolt helyesen az adott kérdésre. Érdekes eredményekre bukkanhatunk: kiderül például, hogy a tízparancsolatra vonatkozó kérdésre a zsidó vallásúak 62, a fehér katolikusok pedig 63 százaléka válaszolt helyesen – az ateisták eredménye ebben a kérdésben szintén 62 százalék. A felmérés szerint a legjobban a mormonok ismerik a tízparancsolatot; ők 81 százalékban adtak helyes választ. Szintén meglepő, hogy a reformáció egyik vezető alakjára vonatkozó kérdést a protestáns vallásúak csupán 50 százalék körüli hányada válaszolta meg helyesen – ennél a kérdésnél a zsidó vallásúak teljesítettek a legjobban 70 százalékos eredményükkel.

A teszt kitöltése tehát nem csak azért hasznos, hogy saját tudásunkat felmérjük. Igen tanulságos és érdekes adatokra bukkanhatunk a teszt kitöltése után az eredmények áttekintésekor is.

Forrás

How much do you know about religion? And how do you compare with the average American?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
17 Sultanus Constantinus 2014. január 4. 21:29

@Fejes László (nyest.hu): Rendben. Viszont akkor, ahogy te magad is írod, ugyanezt várjuk is el "Indiára, Ausztráliára vagy Mexikóra" (s még sorolhatnám: Kanada, Japán, Brazília stb.) vonatkozóan is. Mert nekem sajnos az az érzésem, hogy aki ezeket a dolgokat nem tudja az USA-ról, az "műveletlen"-nek számít, de ha netalán nem tudja a szomszédos Mexikóról vagy Kanadáról (stb.), akkor meg "az kit érdekel" (csak mert nem az USA). Nekem ezzel ez egyetlen aprósággal van a problémám.

16 Fejes László (nyest.hu) 2014. január 4. 21:05

@Adam88: „ Ide-oda szúrkál a kis 15 kérdésével, amikor 15 kérdés egy szűkebb terület vizsgálásához sem elég (például bibliaismeret).”

Na és? Nagyon jól mutatja, hogy ki mennyire járatos ezekben a kérdésekben. Nagyon tájékozatlan az vallási kérdésekben, aki 3-4 kérdésre sem tudja véletlenül a választ, de teljesen egyértelmű, hogy véletlenül nem lehet az összesre (vagy 1-2 kivétellel az összesre) ismerni a választ.

15 Fejes László (nyest.hu) 2014. január 4. 21:02

@Sultanus Constantinus: A kérdések közül kettő volt, ami az USA-ban érvényben levő szabályozásra vonatkozott, ill. a Great Awakening amerikai jellegzetesség. Az összes többi teljesen átlagos műveltségi kérdés. (Bár nem mintha egy kérdést ne lehetne általános műveltséginek tekinteni, csak mert az Egyesült Államokra, és nem Indiára, Ausztráliára vagy Mexikóra vonatkozik.)

@ma.il: Nem kell komolyan venni Grant kapitányt. Elég megnézned, hogy amit idéz, abban nem az van, amit nekem tulajdonít. (Az a szöveg aligha értelmezhető, ha nem tudja valaki, mire írtam válaszul.) Egyébként az igaz, hogy ma már nincs kanonizált műveltség, tehát nehéz valakire azt mondani, hogy műveletlen csupán annak alapján, hogy ezt vagy azt nem tud, nem ismer. A műveltséget az határozza meg, hogy mi az, amit az ember tud.

14 nadivereb 2014. január 4. 17:22

92%, ateista. Ez szerintem is inkább egy általános trivia teszt volt, pár kérdést igazából nem is vallásinak mondanék, mint inkább földrajzinak vagy történelminek. De mivel kvízfüggő vagyok, nem tehettem mást, kitöltöttem. :D

13 Adam88 2014. január 4. 16:05

100%, ateista.

Két hatalmas baj van ezzel a teszttel:

1.) nagyon USA-specifikus.

A kérdések körülbelül harmada olyan tudásmorzsának létezését firtatja, ami majdnemhogy fölösleges egy magyar ember számára. Én rengeteget foglalkozom vallással is, és az USAval is, szóval számomra érdekes az, hogy az USAban egy tanár vezetheti-e az osztálytermét az órán imában, de miért ne szarja le egy magyar?

2.) A kérdések nem adnak reprezentatív kimutatást az egyén tényleges vallási képbenlétéről. Ide-oda szúrkál a kis 15 kérdésével, amikor 15 kérdés egy szűkebb terület vizsgálásához sem elég (például bibliaismeret).

12 mate.andras53 2014. január 3. 20:56

96% (agnosztikus). Két amerikai ügyekre vonatkozó kérdés volt, aminél hasratésre választottam két lehetséges válasz közül - bejött a várható érték

11 ma.il 2014. január 2. 19:15

@Grant kapitány: ööö hát, ha kihagyod az utolsó mondatot, akkor vigasz lett volna. ;)

de nem is kell vigasz. ugyanis nem vagyok hülye. (ill. nem a fenét, leguglizhattam volna válaszokat kitöltés közben...mosmá'mindegy :)

éppen csak nem jegyzek meg számomra tök felesleges és érdektelen adathalmazokat.

10 Grant kapitány 2014. január 2. 18:13

@ma.il: Ha ez vigasztal, Fejes László (nyest.hu) szerint nem létezik olyan, hogy (alap)műveltség. :-) Ezt írta egy másik cikkhez fűzött hozzászólásában:

"Sokan gondolják úgy, hogy az a fontos, amit ők tudnak, és ha azt valaki nem tudja, műveletlen. Amit viszont más tud, de ők nem, az lényegtelen. De kevesen annyira bátrak*, hogy ezt ki is mondják.

(*Mint a bátor lóról szóló viccben.)"

Tudom, csekély vigasz, hisz Fejes László (nyest.hu) véleménye úgy hülyeség, ahogy van, de gondoltam ideírom, talán valamit csak segíthet...

9 ma.il 2014. január 2. 17:53

@szigetva: ó, nem is annyira finoman! :(

nem vagyok olyan okos, mint Te.

btw. én ugyan nem provokáltam semmit, csak Te nem bírtad kihagyni...

8 El Vaquero 2014. január 2. 17:02

Elég gyenge teszt, nem vagyok sem vallásos, sem vallási szakértő, plusz nem is érdekel a téma, aztán lazán hoztam a 60%-ot. Néhány dolog alapműveltség a kérdések közül, néhány pedig kitalálható. Kivéve, ami nem...

7 szigetva 2014. január 2. 16:23

@ma.il: Te provokáltad azzal, hogy az ateizmusodra fogtad az eredményed. Hogy tudd, mikor áll be a sabbath, vagy kik várják a nirvánát, vagy egy liberális demokráciában imádkozhatnak-e az állami iskolában, ahhoz nem kell vallásosnak lenni. Mindez abból is látszik, hogy a zsidók után az agnosztikus/ateista csapat tudta a legtöbb helyes választ.

6 Annie 2014. január 2. 16:04

93%. Ott csesztem el, hogy lövésem sincs, mi az a Great Awakening, így ott tippeltem (azt se tudom, az amerikai törvények hogy állnak az iskolai imádkozáshoz, de azt nem volt nehéz eltalálni.)

5 Sultanus Constantinus 2014. január 2. 15:28

Nagyjából semmit, de azért 53%-ra meg tudtam csinálni, tehát az elégséges már meglenne. :)

Persze ez megint az amerikaiakról szól, így nem szólhat az "általános műveltségről" (mivel az független a nemzetektől), tehát aki nem ismeri az ottani szokásokat és törvényeket (márpedig én nem ismerem, mert abszolút hidegen hagynak), az nyilván nem tudja jól megoldani a tesztet.

Javaslat: jó lenne egyszer, ha olyan tesztet hirdetne a nyest, aminek Magyarországra (de legalább Európára) nézve is van értelme.

4 ma.il 2014. január 2. 15:05

@szigetva: szóval finoman le lettem műveletlen tuskózva. kösz. búék.

3 Galván Tivadar 2014. január 2. 14:53

96%. Az utolsót buktam, ámbár szerencsém is volt, mert az amerikai jellegű kérdésekre leginkább hasraütésszerűen válaszoltam.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X