nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki a mátka?

Szerető a mátka, vagy legjobb barátnő? A népdalok szövegeinél és a népszokásoknál már csak a szó eredete lehet rejtélyesebb.

Fejes László | 2015. október 19.
|  

Olvasóink kérdéseikkel időnként nagyon jól rátapintanak a szótörténet kényes pontjaira. Reméljük, nem baj, ha nem tudunk a kérdésre határozott választ adni: hiszünk benne, hogy a válasz keresése során felmerülő módszertani problémák olvasóink számára is sokkal érdekesebbek, mint maguk a válaszok. József nevű olvasónk például a mátka szóról kérdez:

A mátka szóval kapcsolatban van kérdésem. Annak idején általános iskola első osztályban az énektanárnő, hogy a mátkám az a kedvesem, szerelmem. Viszont akkor nem tudtam hová tenni a mátkámasszony összetételt, hacsak a népdal nem egy házasságtörést (esetleg leszbikus viszonyt) örökít meg.

Nemrég a csángó kultúráról hallgattam vagy olvastam valami ismeretterjesztő anyagot, és ott meglepődtem hogy van olyan hogy ’mátkázó vasárnap’, amikor a lányok ’mátkává’ fogadják egymást – de ez nem szerelmet, kedvest, hanem legjobb barátnőt jelent!

Most akkor az énektanárnőm rosszul tudta? Rémlik hogy van pár népdal ahol tényleg úgy értelmezhető hogy a mátka a kedves, szerelmes szinonímája. Létezett, ill. létezik ez a jelentés, vagy csak félreértés volt? Esetleg földrajzilag mást jelent vidékről vidékre?

Egyáltalán, honnét származik a szó? Finnnugor örökség, vagy átvétel? Tudjuk hogy mit jelentett „eredetileg”?

A mátka szót több különböző értelemben is használták, használják. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára a következő jelentéseit tartja számon (zárójelben az adott jelentésben való használatot igazoló legkorábbi adat éve):

  1. ’jegyes, különösen a menyasszony’ (1508);
  2. ’szerető’ (1519);
  3. ’(leánykori) barátnő’ (1760);
  4. ’legény, aki pünkösdkor tojást kap egy lánytól’ (1838);
  5. ’idősebb nő, néni’ (1953).

Eredetére az egyetlen komolyabban felmerülő magyarázat az, hogy szláv jövevényszó. A különböző szláv nyelvekben a szó ’anya’, ’asszony, nő’, ’anyóka, néni’, ’munkáscsapat gazdaasszonya’, ’anyaállat’, ’méhkirálynő’, ’nőstény’, ’anyaméh (szerv)’, ’folyómeder’. A szó eredetileg az ’anya’ szó kicsinyítő képzős alakja, közvetve vagy közvetlenül ebből vezethető le többi jelentése is. A szláv szó néhány jelentésében bekerült a románba és az albánba is.

Méhkirálynő
Méhkirálynő
(Forrás: Wikimedia Commons / Waugsberg, B kimmel / GNU-FDL 1.2)

A magyar mátka azonban jelentéstanilag nehezen magyarázható a szlávból, hiszen a legkorábbi dokumentált jelentései egy szláv nyelvből sem mutathatóak ki. Az egyetlen olyan jelentése, mely a szláv nyelvekben előfordul, a kései ’idősebb nő, néni’ – ez azonban minden bizonnyal szlovák hatásra alakult ki. Ezt tekinthetnénk az eredeti mátka szótól független, azzal véletlenül azonos alakot mutató jövevényszónak is. A szótár így tekint a moldvai csángó ’méhkirálynő’ jelentésű mátkára is: ezt külön etimonnak, román jövevényszónak nevezi. Az nem derül ki, miért kezeli a két szót, illetve jelentést különbözőképpen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 jan 2015. október 23. 09:25

Megmondom őszintén, nem értem, miért ne működne a szlávból való levezetés: mátka=anyácska->fiatal nő, csaj->csajom, barátnőm->jegyesem

Az, hogy az első dokumentált jelentése 1508-ból a jegyes, csak nem perdöntő, hiszen gondolom, 1508 előttről kevés szövegünk maradt fenn. Simán lehet (és most nyilván durván spekulálok), hogy fiatal nő jelentésben átvettük mondjuk 1100 körül, és 1508-ig átment a fent leírt jelentésváltozáson, nem?

Információ
X