nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kezdik megérteni a növények "beszédét" a tudósok

Egyre inkább megértik a növények "beszédét" a biokémikusok; a tudósok hétfőn egy nemzetközi tudományos konferencián cseréltek tapasztalatot Washingtonban.

MTI | 2011. február 22.
|  

A növényeknek a rovarokhoz hasonlóan kifinomult rendszer áll a rendelkezésükre. Ezen keresztül, kémiai jelek segítségével kommunikálnak egymással és fogadnak információkat a külvilágról. A legújabb ismeretek szerint a szomszédos növények között a jelek átadása a föld alatt, a gyökereken keresztül történik.

Ian Baldwin, a jenai Max Planck Kémiai Ökológiai Intézet igazgatója washingtoni előadásában elmondta: „Egyre több tapasztalatunk van arról, hogyan továbbítanak jeleket a növények, arról viszont még nagyon keveset tudunk, hogyan fogadják környezetük jelzéseit".

Baldwin kifejtette: jelenleg csak az etilén gázformájú növényi hormonról ismert, hogy a növények mely receptoraikon keresztül érzékelik. Ezzel a tudással a kutatók képesek olyan növényeket kifejleszteni, amelyekben blokkolták az etilénreceptorokat, így egyszerűen nem reagálnak az illékony hormonra.

Az etilén a gyümölcsök éréséért és a virágzásért felelős. A deaktivált etilénreceptorokkal rendelkező növényeknek több időre van szükségük az éréshez – a banán, a paradicsom és más növények így hosszabb szállítási időt is kibírnak.

A növények és egyéb organizmusok, például rovarok, baktériumok, sőt a penészgomba közti kommunikációról tartott szimpózium az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) idei éves ülésének befejező tanácskozása volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X