nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kevesebb nyelvet tanulnak a brit fiatalok

Angliában egyre kevesebb tanuló tesz le alapvizsgát idegen nyelvből. A tanárok a minisztériumot okolják.

nyest.hu | 2009. augusztus 28.
|  

Franciából az idén 6,6%-kal, németből 4,2%-kal kevesebb angol tanuló tette le az ún. GCSE- (General Certificate of Secondary Education-) vizsgát. A tanárok ezért a minisztériumot hibáztatják, amiért néhány évvel ezelőtt választhatóvá tették az idegennyelv-tanulást – adta hírül a The Guardian.

„Teljesen elhibázott rendelet” – mondják a tanárok, az angol Országos Pedagógus Szakszervezet (NUT) elnöke, John Bangs pedig „abszolút nevetségesnek” nevezte, hogy eltörölték azt az – egyébként a konzervatívok által támogatott – kötelezettséget, miszerint a diákoknak 14 éves kortól valamilyen idegen nyelvet kell tanulniuk. Ez ugyanis már sorban a hetedik év, hogy csökken a fontosabb idegen nyelvekből vizsgát letevő diákok száma.

A magyar normál érettségihez hasonló vizsgát jellemzően 15-16 éves korban szokták letenni, általában több tantárgyból. A vizsgára választott tantárgyak közül a biológia, a fizika és a kémia a legsikeresebbek, ami John Dunford, az Association of School and College Leaders vezetője szerint híven tükrözi a kormányzati szándékot.

Információ
X