nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kevés a kínaitanár

A kínai nyelv és kultúra terjesztését célul kitűző intézet 2004-ben Szöulban nyílt meg, azóta több tucat hasonló nyílt világszerte.

MTI | 2013. március 14.
|  

Töretlenül nő a kínai nyelv és kultúra terjesztésére életre hívott Konfuciusz Intézetek száma világszerte, számuk 2020-ra a tervek szerint 500 városban az ezret is elérheti. Nemcsak a Konfuciusz Intézetek (KI) és a más oktatási intézményeken belül működő Konfuciusz-tantermek számát, az oktatás minőségét is növelik a jövőben, s a szervezetek által közvetített tudás skáláját is szélesítik – számolt be a tervekről Hszü Lin, a KI központjának (Hanban) vezetője. Jelenleg több mint száz országban több mint 400 KI üzemel, számuk az évtized közepére 500-ra nőhet, míg a jelenlegi 500 Konfuciusz-tanterem száma megduplázódhat 2015-re – mondta Hszü.

A legelső, a kínai nyelv és kultúra terjesztését célul kitűző intézet 2004 novemberében, a dél-koreai Szöulban nyílt meg, ezt rövid időn belül több tucat új KI megnyitása követte. Magyarországon jelenleg két intézet működik: a budapesti 2006, a szegedi 2012 óta üzemel. Mára akkora érdeklődés mutatkozik külföldön az intézetek – kifejezetten pedig a kínai nyelv – iránt, hogy mind tanárból, mind oktatási anyagokból hiány van. A kereslet kielégítésére internetes szolgáltatások kifejlesztésén dolgozik a Hanban – mondta a szervezet vezetője. Több, szélesebb oktatási körre fókuszáló, így többek között a tradicionális kínai orvoslással, harc- és konyhaművészetekkel is megismertető program elindítása várható.

Ezt a mondatot mi sem értjük. (A szerk.)

Az intézeteket lehetőség szerint a fogadó ország nemzeti tantervébe is beillesztenék, s az is cél, hogy minél több érdeklődőt bírjanak rá, hogy tanulmányaikat Kínában folytassák – idézi a China Daily napilap Hszü Lint.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X