nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kettős gépírás-rekordkísérlet Nyíregyházán

A maratoni és a csoportos gépírás eddigi rekordjának megdöntésére tesz kísérletet speciális szakiskolák több mint kétszáz diákja Nyíregyházán.

MTI | 2011. március 28.
|  

A Ridens Szakképző Iskolában csütörtökön kezdődő rekordkísérletben értelmi és/vagy érzékszervi fogyatékkal élő diákok vesznek részt. A cél a saját maguk által tavaly felállított, 26 órás folyamatos gépírás rekordjának a megdöntése.

A huszonhét órásra tervezett kihívásba összesen 130 diák kapcsolódik be: több csapatba szerveződve dolgoznak majd harminc perces folyamatos másolásokkal, valamint egy percen belüli váltásokkal – tájékoztatta Gondoly Ibolya szervező hétfőn az MTI-t. A fiatalok csütörtök reggel kilenc órakor kezdik el a munkát, amelyet a tervek szerint másnap délelőtt fejeznek majd be.

A másik kísérletben az egyszerre gépelés országos csúcsát állítanák fel: egyszerre száz, fogyatékkal élő fiatal tíz percen keresztül egy időben gépel majd. A nyíregyházi eseményre nemcsak a helyi, hanem két budapesti és egy balassagyarmati speciális iskolából egyaránt fogadnak diákokat, akik számára több szórakoztató programot – például kézműves foglalkozásokat és terápiás kutyabemutatót – is szerveznek.

Az újabb rekord felállítását a tavalyi sikeres kísérlet, illetve elsősorban a diákok lelkesedése miatt rendezik meg – az akkori hatalmas érdeklődésre a szakképző intézet és a szervezők sem számítottak.

A fogyatékkal élő fiatalok lelkileg és fizikailag kedvezően élik meg, hogy meg tudják mutatni, igazából mire képesek – fogalmazott Gondoly Ibolya. – A cél az, hogy az esélyegyenlőség keretében az intézmény bemutathassa a sérült tanulók kitartó, pontos és lelkes munkavégzését, akik így közelebb kerülhetnek a külvilághoz, egészséges embertársaikhoz.

A maratoni gépírás rekordkísérletét hatodik alkalommal rendezik meg. A szervező közlése szerint az országban nem született hasonló jellegű hivatalos rekord, a csoportos gépírás kísérletében pedig a világon is úttörőnek számít a magyar kezdeményezés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X