nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mondoga: Én téged érezlek arrogánsnak, de nyilván elfogult vagyok. Most mi volt a tévedés...
  2020. 07. 04, 00:04  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @aphelion: "ö ≠ ú, á ≠ é, b ≠ p" forog-ferde-förtelem-fürdik Honnan tudja egy nyelvész, ho...
  2020. 07. 03, 22:04  Mi is az az Uralonet?
 • mondoga: @szigetva: Mit mondjak, tényleg nagyon el vagy tévedve, de itt már megszokhattuk, bármilye...
  2020. 07. 03, 21:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @szigetva: Itt szerintem megint félreérthetően állítasz valamit: "DE, még ha a hagyományos...
  2020. 07. 03, 21:25  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @szigetva: a link lemaradt. ebbe: vaciegyhazmegye.hu/video/721/Jelenits-Is...arista-eloada...
  2020. 07. 03, 21:04  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Késik a szakképzési integráció

A szakképzési törvény május 31-i határidővel olyan integrációt ír elő, amely 5-10 ezer fős tanulólétszámhoz kötött szakképzőközpontok létrehozását jelenti.

MTI | 2013. május 17.
|  

A szakképzőközpontok létrehozásának elhalasztását kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzetgazdasági Minisztériumnál – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke szerdán Szekszárdon. Marekné Pintér Aranka a dél-dunántúli tankerületi értekezletet megelőző sajtótájékoztatón utalt arra, hogy a szakképzési törvény május 31-i határidővel olyan integrációt ír elő, amely 5-10 ezer fős tanulólétszámhoz kötött szakképzőközpontok létrehozását jelenti. A központok megyénként jönnének létre, a többi intézmény pedig ezek tagintézménye lenne – tette hozzá.

Elmondta, ennek indokoltsága a Klik létrejöttével újratárgyalandó, hiszen ezzel már egy szervezeti integráció megvalósult, miután április 1-jével a Klik átvette a megyei intézményfenntartó központok szakképző intézményeit. Az Emmi a képzőközpontok létrehozásának határidejét egy évvel tolná ki – mondta. Kitért arra is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az agrárszakképzést saját hálózatában szervezi meg, ennek határideje 2013. május 31. A tankerületek legfontosabb feladata az átadás, átvétel elősegítése – fűzte hozzá.

A Klik elnöke szerint a szakképzési törvény szerinti átalakítást azért is nehéz megvalósítani, mert a jelenleg működő térségi szakképzőintézmények esetében európai uniós projektekkel vállalt fenntartási kötelezettségek vannak. A szervezet vezetője beszámolt arról, hogy a tankerületek áttekintették az általános iskolai tanulói létszámokat, és ahol nem éri el az előírtat a tanulók száma, a javaslataik alapján áttekintik, „kell-e változtatni azért, hogy jogszerű legyen a működés”. A törekvés az, hogy mindenütt elérhető legyen az iskola, az alsó tagozat – jegyezte meg, hozzátéve, hogy országosan négy kezdeményezés is érkezett új alsó tagozat indítására.

Marekné Pintér Aranka közlése szerint néhány tucat kezdeményezés érkezett egyházak részéről intézmények átvételére, ezekről Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter május 31-ig dönt. A Klik-elnök a fenntartói és működtetői feladatok szétválasztásával kapcsolatos kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a nyári napközis táborok finanszírozása a működtetők, azaz az önkormányzatok feladata.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X