nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Akinek életében szobrot állítanak
Ken Follett hatvanéves

Napjaink egyik legnépszerűbb írójának életében állítottak szobrot, egyesek szerint pedig a bevásárlólistájából is bestseller lesz.

MTI | 2009. június 3.
|  

A walesi Cardiffban született, egy adóellenőr négy gyermeke közül a legidősebbként (adóbevallásait ma is apja készíti). Vallásos szülei eltiltották a mozitól és a tévétől, így könyvek olvasásával és történetek kiagyalásával szórakoztatta magát. 1967-től a University College of Londonon tanult filozófiát, és ott ismerkedett meg a baloldal politikai eszméivel is. 1970-ben újságírói posztgraduális képzésre jelentkezett, gyakorló idejét egy cardiffi lapnál töltötte, majd a londoni Evening News kolumnistája lett. Munkáját egyre unalmasabbnak találta, ezért egy kisebb könyvkiadóhoz szerződött, és esténként, hétvégeken a saját szórakoztatására írni kezdett.

Ken FOLLETT saját szobra mellett fényképezkedik a spanyolországi Vitoriában 2008. január 10-én
Ken FOLLETT saját szobra mellett fényképezkedik a spanyolországi Vitoriában 2008. január 10-én
(Forrás: MTI/EPA/David Aguilar)

A mester írni tanít

Érdemes megtekinteni Ken Follett saját weblapját, ahol nem csupán a műveiről összegyűlt recenziókat olvashatja az érdeklődő, de Follett saját regényíró-kurzusán is részt vehet.

Kezdetben még álnéven kiadott könyvei egyre jobban fogytak, mígnem 1978-ban megütötte a főnyereményt: a Tű a szénakazalban hatalmas nemzetközi sikert aratott. A kémregény hosszú ideig vezette a New York Times bestsellerlistáját, s kasszasiker volt a könyv 1981-ben elkészült filmváltozata is Donald Sutherland és Kate Nelligan főszereplésével. Follett ezzel az egy könyvével több pénzt keresett, mint amennyit a kiadóban élete végéig kapott volna, ezért felmondott és főfoglalkozású író lett. Sorra születtek sikerkönyvei: a szintén második világháborús Kulcs a Manderley-házhoz, a szovjet –afgán háború idején játszódó Kaland Afganisztánban vagy a nemzetközi terrorizmust tárgyaló Az Éden kalapácsa. Rekordpéldányszámban keltek el más könyvei is, így a genetikával kapcsolatos kutatásokat boncolgató a Harmadik iker, az amerikai bevándorlókról szóló Az ígéret földje, vagy az izgalmas kémtörténet, a Zéró kód.

A legnépszerűbb azonban az 1989 óta a bestsellerlistákon tanyázó műve, A katedrális lett, amelynek sikere őt magát is meglepte. A könyv cselekménye a 12. században játszódik, és egy katedrális építése körül bonyolódik. A folytatására majdnem húsz évet kellett várniuk az olvasóknak: 2007-ben jelent meg Az idők végezetéig.

Amikor egy újabb műve megjelenik, az olvasók ujjongva fogadják, a kritikusokat azonban megosztja az olvasnivaló. Egy részük lelkesen magasztalja az írót, mások szerint viszont csak önmagát ismétli; olyan témákat használ újra, melyeket már korábbi műveiben sokkal érdekesebben megírt.

Follett aktív politikus: a hetvenes évek vége óta a Brit Munkáspárt soraiban politizál. Itt ismerte meg második felségét, akit 1997-ben parlamenti képviselőnek választottak, majd 2001-ben és 2005-ben újraválasztottak.
Follett a legnépszerűbb írók egyike, művei világszerte több mint százmillió példányban keltek el. Még szobra is áll a spanyolországi Vitoria-Gastein nevű város főterén annak emlékére, hogy a település katedrálisa inspirálta Az idők végezetéig megírására.

Ken Follett 2002-ben Budapesten személyesen népszerűsítette akkor megjelent, Vadmacskák című regényét, amely szintén a második világháború idején játszódik.

Címkék: Irodalom, Ponyva
Információ
X